Dunaújváros látnivalók

 
Dunaújváros látnivalók

Dunaújváros látnivalók
Dunaújváros Budapesttől Déli irányban helyezkedik el, kb 70 km-re, a Duna jobb partján. Bár nem tartozik a legnépszerűbb turisztikai célpontok közé, elég kellemes hely. Megközelíthető az M6-os autópályán vagy a 6-os számú főúton is.

Történet

Dunaújváros látnivalók 4
Dunaújváros nevét hallva nekem először a Vasmű ugrott be, illetve a pár évtizeddel ezelőtti nehézipar. A várost 1951 előtt Dunapentelének hívták, később Sztálinvárosnak 1951 és 1961 között. Dunaújváros Fejér megyéhez tartozik, ahol a második legnagyobb település Székesfehérvár után. A Római korban is laktak itt, illetve az itt talált régészeti leletek szerint már az őskorban is.

Dunaújváros részei

A város több részre tagolódik: a mélyebben fekvő Pentele városrész mellett, az újváros a fennsíkon helyezkedik el, valamint vannak ipari területek is.

Dunapart

Dunaújváros látnivalók 2
A város véleményem szerinti legérdekesebb része a Dunapart. A város felőli rész jóval magasabban helyezkedik el, mint a Duna, emiatt szép panoráma nyílik a folyóra. A fenti részen szép park található, valamint szobrok, és egy kisebb kilátó is. Közvetlen a partra lépcsőkön lehet lejutni, több közbenső szinten keresztül.

Templomok

Dunaújváros látnivalók 3
Több érdekes egyedi formájú templom is található a városban különböző helyeken, ezeket is érdemes megnézni. Összesen 5 templom van a városban.

Ipar

Az Ipar még mindig komoly szinten van a városban, a Dunai Vasmű mellett itt van a Koreai gumigyártó Hancock, a személymérlegeket gyártó Momert és az előregyártott betonszerkezeteket készítő Ferrobeton is. Emellett a Dunapack, valamint az Albadomu Kft is jelentős ami az ország legnagyobb malátagyára.

Dunaújváros látnivalók

-Duna part fémszobrokkal, gyurgyalagtelep
-Intercisa múzeum
-Római kőtár és romkert
-Móder zenékő szoborpark
-Új Pentele híd
-Dózsa Mozi
-Sportcsarnok

Látnivalók a környéken

Budapest felé haladva találjuk Adonyt, ahol gyönyörű tavak vannak a Duna mellett, és Lórév a Duna túlsó partján szintén érdekes célpont lehet.

 Posted by at 8:35 de.