Fehérvárcsurgói víztározó

 
Fehérvárcsurgói víztározó

fehérvárcsurgói víztározó
Fehérvárcsurgó a Bakony kapujában helyezkedik el, Székesfehérvártól Északnyugatra a Móri árok környékén. Fehérvártól mindössze 17km-re van. A Fehérvárcsurgói tározó a település melletti völgyben helyezkedik el, a Gaja patak látja el vízzel, a völgyzárógáttal létrejött tározót. A régészek szerint már a Római korban is volt gát itt (a tó 1971-ben történő elárasztása előtt régészeti feltárás történt). Kedvelt horgászhelynek számít, de kirándulási célpontnak is kitűnő. A tározó területe a feltöltés szintjétől függ, akár 223 hektár is lehet maximális vízállás esetén. Az átlagos vízmélység 6-8m, de vannak ennél lényegesen mélyebb részek is.

[do_widget Text]

Megközelítése: Budapestről Csákvár felől közelíthető meg a Bicske, Bodmér, Vértesboglár, Csákvár, Csákberény, Söréd útvonalon. Előbb az 1sz főúton, majd a 811-es számú úton kell haladni, amely a 81-es útba torkollik.

Strand is üzemel itt, a horgászok körében pedig a tó nagyméretű harcsáiról is híres. Fogtak már itt 77kg-os harcsát is, a több kisebb példány mellett. A természeti környezet kiemelkedő szépségű, a Bakony közelsége miatt is. A tó mellett üdülőtelep is épült.
fehérvárcsurgói víztározó 2

Újdonság hogy a tározó kapacitását, a gyakori vízhiányra való tekintettel jelentősen megnövelik 3,45-ről 6,55 millió m3-re.

Emellett:

átépítik a völgyzárógátat és az oldaltöltést,
kereszttöltést alakítanak ki,
bővítik a fenékszigetelést,
átalakítják a fenékleürítő műtárgyat
és munkálatokat végeznek a vészártározón is.

többek között erdei utakon is dolgoznak, a gátőrházon is építkeznek és a monitoring és üzemirányítási rendszert is kiépítik. A fejlesztés a tervek szerint 2020. szeptemberében készül el.

Amerigo Tot (Tóth Imre) (1909-1984) világhírű magyar származású olasz szobrászművész Fehérvárcsurgón született. Kalandos életutat járt be, felvették a Dessau-i művészeti iskolába, ahová pénz hiányában gyalog érkezett meg. Később tengerésznek állt, után Zwickauba deportálták, ahonnan megszökött. Utána Rómába ment szintén gyalog. A Római Termini pályaudvar frízeit ő készítette 1948-1953 között. Szerepelt a Keresztapa című film második részében is, volt autóversenyző, ejtőernyős, diplomata és koreográfus is. Fehérvárcsurgón a Római katolikus templomban, a padsorok között található a Csurgói Madonna című szobra, amely őt és édesanyját ábrázolja.
Pécsett műveiből kiállítása nyílt 1984-ben, ami ma is látható.

fehérvárcsurgói víztározó 3

Látnivalók a közelben

Fehérvárcsurgón a Károlyi kastélyt kell megemlíteni (8052 Fehérvárcsurgó, Petőfi u. 2), amely jelenleg szállodaként üzemel. A kastély körül 40 hektáros, arborétum jellegű park található, amelynek felújítását 2014-ben kezdték el uniós forrásból. A parkban tó, hidak, pavilonok, valamint több, mint 100 éves fák találhatóak. A kastély értékes könyvtárral is rendelkezik. Fejtő Ferenc író több ezer kötetes könyvtárát a kastélynak adományozta, valamint Vajay Szabolcs történész könyvtára is itt került elhelyezésre.

A közeli Csókakő vára és a környező erdők szintén népszerű túristacélpontok. A vár előtt nagy parkoló és a szabadidős tevékenységekre kiválóan alkalmas tér (játék. sütés-főzés) van, valamint a Vértes natúrpark információs táblái. Innen némi sétával és után jópár meredek lépcsőfok megmászászásával érhető el a vár.

Bodajk szintén kedvelt turistacélpont. Itt van a Lamberg kastély és nyáritábor is van. A kastélyban kulturális központ, könyvtár és múzeum működik. Bodajk a tározótól kissé messzebb van, de van itt egy érdekes tó is amit források táplálnak.

Mór a borászatáról híres, a környéken nagyobb település. A Móri bornapok (2015 okt 1-4) a legnagyobb rendezvény amire érdemes idelátogatni. Általában nagy kirakodóvásár, és sokszínű programok várják az idelátogatókat.

 Posted by at 7:25 de.