Tiszavárkony

 
Tiszavárkony

tiszavarkony

Tiszavárkony a Duna-Tisza közén található nem messze Szolnoktól. A Tisza a Község közvetlen közelében folyik. A községnek kb 1500 lakosa van, és nem nagy területen helyezkedik el.

Tiszavárkonyi szabadstrand

A Tiszai szabadstrand a fő attrakció itt. Ősfás természetes környezet, homokos part jellemzi ezt a strandot. Wc és vendéglátóhelyek nincsenek jelenleg (2015). A strand eléggé élvezhető, de vigyázni kell mert a folyó közepe-felé már elég erős a sodrás, gyakorlatilag erős tempókkal egy helyben lehet maradni, ha felfelé úszunk. A part közeli részek biztonságosabbak. A folyó vízszintje elég különböző lehet a különböző időszakokban.

tiszavarkony 2
A strand feletti parkolónak használt terület, alul a strand a parkoló felől nézve, itt a víz viszonylag magasan volt, ami azt jelenti hogy a terület kisebb volt a szokásosnál, de egyébként sem nagy a fürdésre használt partszakasz.
tiszavarkony 3

Megközelítés

Tiszavárkony a 4-es számú főútról Budapest felől a következőképpen közelíthető meg:
A Szolnoki híd előtt (98-as km környékén), jobbra kell fordulni ahol a tábla Tiszakécskét mutatja. Ez a Szolnokra történő letérő után van. Után végig kell menni ugyanazon az úton, át Tószegen, utána Tiszavárkonyra érkezünk. Ahol az út kettéágazik a bal oldali ágban kell haladni, a szabadstrand az elágazás után balra kb a 3. utca végén található. A fő úttól pár 100 méterre van. A parkoló a hatalmas fák alatt található, a strandra gyalog lehet lejutni.

[do_widget Text]

Látnivalók Tiszavárkonyban

Még a gát mellett látható Népművészeti Alkotóház érdemel említést. Itt 15 embernek tudnak szállást biztosítani a festői környezetben. A következő programokat lehet kérni:

-játszóház kicsiknek (szövés fonás nemezelés agyagozás gyöngyfűzés)
-mesterség bemutató (fazekas fafaragó gyöngyfűző bőrműves szőnyegszövő kovács hímző csipkeverő)
-kézműves foglalkozások
-télen disznótort szerveznek

Cím: Tiszavárkony, Endre király u 131.

Látnivalók érdekességek a közelben

A környéken turisztikai szempontból a Tisza folyó az egyik legérdekesebb. Igazán vadregényes szakaszok vannak itt és a szomszédos településeken. (Tószeg, Tiszajenő, Vezseny). A Tiszán kívül Tószegen egy patkó alakú 12 hektáros horgásztó van, partján hétvégi házakkal. Tószegen a kucorgó lapos halmon egy időben nyüzsögtek a régészek, ugyanis Kelet-Európa első bronzkori lelőhelyét találták meg. Itt rétegesen elhelyezkedő különböző műkincsekre akadtak, amelyeket a Tisza áradása hozott elő és némelyik lelet a British múzeumba is elkerült. A feltárás 1876-ban indult meg, 1905-ben a Nemzeti múzeum megvette a területet.

 Posted by at 1:23 du.