Csesznek látnivalók

 
Csesznek látnivalók

csesznek látnivalók

Csesznek a Bakony szívében található. A legszebb részek ezen a környéken vannak – Csesznek, Fenyőfő, Bakonybél térségében. Ez a úgynevezett magas Bakony, ősfás erdőkkel és temérdek zöld felülettel. Csesznek különlegessége hogy itt egy várrom is található, és sok Bakonyi túra útvonala innen indul.

Ez a környék a természet iránt érdeklődőknek és a túrázóknak ajánlható elsősorban. Arra viszont elsőosztályú a környék.

Cseszneki látnivalók
Cseszneki vár

csesznek 6
A vár (vagy várrom) mindenképpen a főbb látnivalók közé tartozik, méretes darab 🙂 és messziről látszik a faluból és a környékről is. Egy sziklaszirtre épült annak idején a 13.században a tatárjárás (1241-42) után. A vár környéke akkoriban is vadban gazdag és természeti szépségekben kiemelkedő területnek számított, ezért sok magasrangú tulajdonosa volt.

csesznek 8
A várat (az elsőt) Jakab báró építette aki kardhordozómester volt, később a Csák nemzetség (Csák Norris, Nemcsák Károly :)), majd Anjou Károly, Luxemburgi Zsigmond, a Garai nemesi család, később az Eszterházyak is a tulajdonosok közé tartoztak akik a kővárat kényelmes barokk kastélynak építették át és így használták. A törökök idejében végvárként szolgált, a nagyon kedvező helyen álló erődítmény. Wathay Lőrinc védte a várat aki tragikus baleset áldozata lett, amikor ittas állapotban egy régi puskaporral töltött ágyút igyekezett elsütni 1571-ben, ami végül felrobbant, ezáltal vetve véget életének. A Eszterházy család 1780-ban hagyta el a várat, ami később földrengés és tűzvész áldozata is lett. A régészek a 1970-es évek óta munkálkodnak a területen, kutatva a múltat.

A várba némi belépő megfizetése után lehet bejutni.

Bakony

csesznek 4A képen látható rendkívül kiváncsi rókakölyköt Csesznek és Bakonybél közötti úton sikerült lencsevégre kapni. Mikor először megláttuk nagyon érdeklődött és mikor visszatolattunk ismét kijött az erdőből, ekkor készült a fénykép. Ez nem az egyedüli róka volt, amit az úton láttunk Csesznek határában volt egy másik is, amelyet egy magaslesből sikerül megfigyelni, amint ólálkodott a környéken. Igen érdekes élmény volt.
csesznek 5

A környék rendkívül kellemes a természetre áhítozóknak. Tavasszal amerre ellátni mindenütt zöld területek virítanak, ez az ország egyik legértékesebb természeti területe. Pár napos ott tartózkodásunk alatt rengeteg vadat láttunk, rókákat, szarvasokat, különféle madarakat. Környékbeli erdőkben is lehet néha romantikus romokra bukkanni. A környékbeli települések kicsik, hangulatosak és csendesek. Zirc az egyetlen kissé nagyobb település a környéken. Az erdőken vadásznak is, ezért nem árt figyelni a különböző jelzéseket.

csesznek látnivalók 3
Az erdők közötti tisztásokon könnyebben lehet megfigyelni az élővilágot.
csesznek 7

csesznek látnivalók 2
Éjszaka érdemes vigyázni, nemcsak a vadászok miatt, hanem mi például a főúton majdnem nekimentünk egy nagyobb méretű szarvastehénnek.

csesznek 9

Via Ferrata Csesznek

Mi is a Via Ferrata (vagy Klettersteig ) ? A Via ferrata egy különböző kapaszkodó elemekkel kiépített mászó útvonal, általában lélegzetelállító magasságokban és meredek szirteken. Ha az eredeti olasz hangzású elnevezést fordítom, vasból készült út.

Lovaglás

Aki szereti Cseszneken lovaglásra is van lehetőség.

Cseszneki várjátékok

Jelenleg (2015) az Alsó-vár részen felújítás zajlik, ami remélhetőleg jövőre kész lesz.
2016 augusztus 6.

Hétpecsétes vártúrák
Ez a játék alatt az alábbi hét vár pecsétjét kell összegyűjteni:
Csesznek, Csobánc, Nagyvázsony, Somló, Sümeg, Szigliget, és Várpalota. Az összes vár Veszprém megyében található.

Látnivalók a környéken

A környéken a Cuha patak völgye egy nagyon különleges lehetőség, a legszebb szakasz a szomszédos Vinye és Porva-Csesznek között található. A szurdokban kisvasút is közlekedik, egyébként neki kell indulni és nem nagyon lehet megspórolni a többórás gyaloglást. Zircet és a Zirci arborétumot is érdemes megnézni. Pannonhalma sincs nagyon messze innen, ami Unesco Világörökségi helyszín 1995 óta. A fő értéket a kulturális illetve egyháztörténeti értékek jelentik, a könyvtár rendkívül értékes, de van itt borozó és arborétum is. Az itt lakók tradicionálisan foglalkoznak gyógynövényekkel is.

Szállások a környéken

Sok szállás nincs a környéken, az Erzsébet vendégháztól eltekintve, mi itt szálltunk meg és elég kellemes helynek bizonyult.

csesznek 10

 Posted by at 11:00 de.