Hírek látnivalók érdekességek – Abouthungary.net

 
Fesztiválok

Egyelőre még mennek a fesztiválok, ki tudja meddig ugyanis az látszik hogy Európában is és itthon is drámaian fokozódik a vírus helyzet.

Határon túli érdekességek, látnivalók az országhatár közelében

Sóbarlang a Szlovák részen Zemplén mellett, Őrség mellett Orhideapark és Energiapark a Szlovén részen.
Horvátország Plitvicei tavak és vízesések.

Sport

Közeleg a Fradi meccse a Juventussal, valószínűleg Christiano Ronaldo is játszik.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Hazai Világörökségi helyszínek

Magyarország 8 Unesco Világörökségi helyszínnel rendelkezik (2014).
A helyszínek a következőek :

1. Aggteleki barlangrendszer

Látnivalók Magyarországon
The Aggtelek és a Szlovák Karsztrendszer egy geológiai egységet alkot, amely a legnagyobb barlangrendszer Közép Európában. A barlang mészkőből formálódott, kb 2 millió évvel ezelőtt kezdett kiformálódni. A teljes barlangrendszer körülbelül 56,000 hektár területen helyezkedik el, és 200 kisebb nagyobb barlangból áll. A leghosszabb barlang körülbelül 25 km hosszú, ez a Baradla barlang.

_____________________________________________________

2. Budapest

Látnivalók Magyarországon
Budapest több világörökségi helyszínnel is rendelkezik: a Budai Vár, az Andrássy út és a Dunapart látképe is ide tartozik. A város elhelyezkedése egyedülálló, ezzel az idelátogató külföldi és belföldi turisták is egyetértenek. A Világörökségbe beletartozik – csak hogy párat említsünk – just to name a few – a híres, szép Parlament épülete; a Mátyás Templom a Várban ahol Magyar Királyokat koronáztak és ahol házasodtak. A Gresham Palota; a Gellért Fürdő és négy híd a Duna felett.

______________________________________________________

3. Hollókő Ófalu

Látnivalók Magyarországon
Hollókő Észak Magyarországon helyezkedik el, nem túl messze Budapesttől, körülbelül 1 órányi autóúttal érhető el. Hollókő az első hazai Világörökségi helyszín, 1987-óta tartozik az Unesco Világörökségi helyszínek közé. Az egyedüli a Világörökségi helyszínek között falu kategóriában, ami azért kimondottan nagy elismerésnek számít.

4. A Hortobágy

Látnivalók Magyarországon
A Hortobágyi Nemzeti Parkot 1973-ban alapították, elsőként az országban (Azóta még 9 új Nemzeti Park van). A körülbelül 80,000 Hektár sík terület Europában unikumnak számít. Ez a kultúrtáj évszázadok, vagy évezredek óta pásztorok által formált, és ma is az ember és a természet harmónikus kapcsolatának példája. A nem túl érdekesnek látszó terület komoly természeti értékekkel rendelkezik és kikapcsolódásnak is érdekes.

5. Fertő tó környezete

Látnivalók Magyarországon
A Fertő tó Északnyugat Magyarországon található Sopron közelében, amely a légnépszerűb célpont a környéken. A tó körülbelül 20,000 éves, a harmadik legnagyobb állóvíz Közép Európában. A nagyobb része az Osztrák oldalon van, a Magyar oldal 80%-a náddal borított. Ez a legnyugatibb sztyepptó Európában. Nemcsak a tó hanem a környezete is a Világörökség része.
__________________________________________________________

6. Pécs Ókeresztény sírkamrák

Látnivalók Magyarországon
Pécs különleges éghajlattal rendelkezik, kissé Török, kissé Mediterrán város hazánkban. Pécs a Mecsekben található, nagyon szép hegyekkel, erdőkkel, tavakkal, barlangokkal körülvéve.
Az itt talált Ókeresztény sírkamrák a legjelentősebb leletek Európában, a Rómában talált leleteken kívül. Ezeken kívül Pécsett rengeteg érdekes múzeum és képtár is van. A Pécsi állatkert a Misina hegyen található a TV torony alatt, ahonnan szép kilátás nyílik még a távolabbi területekre is.

__________________________________________________________

7. Tokaj bortermő vidék

Látnivalók Magyarországon
Tokaj Északkelet Magyarországon található, azért sokan nem gyakran jutnak el ide, pedig érdemes idáig utazni. A speciális mikroklíma teszi lehetőve a különleges desszertbor, az Aszú készítését. A borok királya, a királyok bora így nevezte 14. Lajos a Tokaji Aszút. Tokajnál folyik a Bodrog a Tiszába, mindkét folyó gyönyörű és gazdag élővilággal rendelkezik. A Bodrog a vizitúrák egyik legkedveltebb helyszíne.
__________________________________________________________

8. Az Ezeréves Pannonhalmi Apátság

Látnivalók Magyarországon
A Pannonhalmi apátság a Dunántúlon helyezkedik el Győrtől Délre. A szerzetesek még mindig itt élnek a dombon és a hagyományos középiskola is üzemel. Található itt arborétum, bortermő terület, étterem, de az igazi érték az apátság kulturális, történelmi és vallási vonatkozásaiban található. A 19. századi könyvtárteremben például 400,000 könyv van, közte igazi ritkaságok is találhatóak. A domb lábánál egy halastó található, ahol állítólag rétisast is lehet látni (Nekem még nem sikerült).

Látnivalók Magyarországon – vízpartok természeti csodák

Hazánk bővelkedik igazán különleges természeti értékekben, ahová az átlag halandó lehet hogy egész életében nem jut el, illetve kevesen vannak akik igazán a teljes értékében tudják élvezni ezeket az élményeket.

Az egyik különleges terület a Tisza környéke és az annak közelében elhelyezkedő holtágak

A Tisza folyó egy különleges értéke a Magyar tájnak, a Tiszavirágzás Európában csak itt figyelhető meg (bár párszor voltak hírek a közelmúltban Dunav irágzásról is), tőlünk nyugatabbra már ilyen nincs. A Tisza körül számos gyönyörű holtág található, amelyek rendszerint horgásztóként és hétvégi házas övezetként funkcionálnak, de van pár holtág az árvízi részeken is.

Tisza Tó

A Tisza tó egy külön fejezetet érdemel. Ez egy ember által létrehozott mesterséges tó, ami azonban a természet közreműködésével egy igazi természeti csodává fejlődött. Először horgászként volt szerencsém találkozni a Tóval, akkor a 80-as években rengeteg nagy halat lehetett fogni benne, és elképesztő élményt jelentett a látogatása reggelenként 4 órakor amikor horgászni mentünk több hasonszőrű társammal. A tó vize nagyrészben sekély, kb 1m mélységű (kivéve a folyómedreket egyéb helyeket), ez magyarázza egyébként a nagyszámú vizimadár jelenlétét is a tóban.

Duna vidék – gemenci erdő
Bodrog környéke

A Bodrog egy kis esésű, nagyon hangulatos mellékfolyója a Tiszának. Kajaktúrák kedvelt helyszíne, csónakot helyben is lehet kölcsönözni. Természetileg gyönyörű, bőséges állatvilággal, halakat szabad szemmel lehet látni a folyóban, madarak, szép oldalágak jellemzik a környéket.

Dráva környéke

A Dráva folyó az ország természetes Déli határát képezi. Olaszországban ered majd Ausztria, Szlovénia érintésével ér a Magyar Horvát határhoz. Méretileg a nagyobb folyók közé tartozik, a Dunánál, Tiszánál kisebb de nagyobb mint a Rába vagy a Bodrog. Túrázni rajta hivatalosan csak speciális engedéllyel lehet (határfolyó volta miatt) , amelyet előre kell megkérni a hivatalos szervektől. Ennek ellenére elég népszerűek az itteni vizitúrák. A Dráva veszélyes folyó sok áldozatot szed minden évben sajnos még a gyakorlott szakavatott emberek körében is.

Látnivalók Magyarországon – barlangok

Magyarország számos barlangrendszerrel rendelkezik, a legismertebbek a fent említett Aggteleki barlangrendszer, a Budapesten található Pálvölgyi és Szemlő-hegyi barlangok, a Miskolctapolcai barlangfürdő, a Tapolcai tavasbarlang, a Suba lyuk, az Istállóskői barlang a Balatonedericsi csodabogyós barlang hogy párat említsünk.

Látnivalók Magyarországon – erdők

Magyarországon elhelyezkedéséből is adódóan (nagyobb sík területek, szántók) nem magas az erdők területaránya, a szomszédos országokhoz pl. Ausztriához viszonyítva kb 20% amelyet pár százalékkal próbálnak emelni. Megyéket tekintve Somogy, Zala, Vas illetve a hegyvidékek (Veszprém, Heves, Borsod Abauj Zemplén) rendelkeznek több erdővel. A Gemenci ártéri erdő az első ami eszembe jut ha erdőre gondolok, a Duna mentén rengeteg vadállománnyal, a következő Somogy megye ahol rengeteg erdő van, az Északi Középhegység Északkelet Magyarországon, ahol Zemplén a legtermészetesebb, legelhagyatottabb vidék, Vas megye, a Dunántúlon a Bakonyban Csesznek , Fenyőfő környéke, a Cuha patak völgye ahol a legszebb erdők vannak. Tatabánya környékén a kék túra útvonalon is nagyon klassz erdők vannak illetve a Gerecse vidéken is.

Látnivalók Magyarországon – mocsarak, szikes tavak

Korábban az ország nagy területét borította víz és rengeteg volt a mocsaras terület. A két nagy folyó a Duna és a Tisza még nem volt szabályozva és elöntötte az egész Alföldet. Az egyik ilyen a terület az Ecsedi láp volt a Nyírség és a Szatmári síkság határán helyezkedett el a másik a Sárvíz környéke ami egy nagy összefüggő Mocsárvidék volt a Mezőföldön, a Balatontól Keletre.

 Posted by at 11:36 de.