Budapesti látnivalók

 

Budapesti látnivalók

budapest
Arra gondoltam legjobb a turistának, semmi gondja nincs. Mindenből a legjobbat tudja kivenni. Tény hogy bármilyen hely más a turista szemével, ami nem tetszik például neki, azzal nem is foglalkozik, azt keresi mi tetszik neki, és azzal foglalkozik. Legyünk turisták, legalább egy kis időre :). Ez amolyan kis magyaros bevezető. Kb 25 éve lakok itt ( amivel valószínűleg nem vagyok az élmezőnyben:) ), de hogy ismerném a várost azt nem mondanám. Hihetetlen mennyiségű látnivaló van itt, lehet hogy több száz év is kevés lenne mindent megismerni.

Rengeteg látnivaló van itt, lássunk neki. Először egy pár információ Budapestről. Kb 1,700,000 laknak itt, összesen a bejárókkal 2,500,000 ember tartózkodik rendszeresen a városban, az évi 4-5,000,000 külföldi turistáról nem is beszélve. A város természeti elhelyezkedése, nagyon szép, a Dunakanyarban helyezkedik el a hegyekkel tarkított Buda és a sík Pest egyesülésével jöt létre 1873-ban. A külvárosok és a környező települések is rohamléptekben nőnek, sok helyen gyakorlatilag már összenőttek a Fővárossal.

[do_widget Text]

Gellérthegy

A város látképe az Unesco Világörökség része, és a legjobb kilátás a városra és a Dunára innen adódik. A szokásos hely a Citadella és környéke, valamint a Gellért szálló felé eső oldal, és lejtők, illetve játszótér, de szerintem egy szinttel lejjebb a víztározónál szintén érdemes egy kicsit elidőzni. Innen a vár is szépen látszik, főleg a Nemzeti Galéria.

Budai vár

budapesti látnivalók 3
A Budai vár Budapest idegenforgalmi szempontból egyik legértékesebb része. A vár a háború után nagyrészt újraépült. A várnak különleges hangulata van, és szép kilátás nyílik innen a Dunára, illetve a Parlamentre.
Mi található itt:

– Sziklakórház
– Nemzeti galéria
– Mátyás templom
– Hadtörténeti múzeum
– Halászbástya
– Budavári labirintus
– Éttermek (például a Speiz)
– Kávézók
– Üzletek
– Lakóházak
– Patikamúzeum

Városliget

A Városligetben rengeteg látnivaló van, illetve rengeteg múzeum is van a környéken. A Hősök teréig bezáródóan az alábbi látnivalók a Városligetben helyezkednek el.

Széchenyi fürdő

budapesti látnivalók 2
Sajnos drága, ez a rossz hír, sokan nem engedhetik meg maguknak az 5000 Ft körüli jegyárat. Ha viszont megengedhetjük magunknak, kár kihagyni, általában 22 óráig nyitva van minden nap. Három kültéri medence van, egy úszómedence, egy élménymedence és egy gyógyfürdő rész. A beltérben rengeteg, kisebb, nagyobb különféle vízhőmérsékletű medence található 20-tól 40 Celsius fokig. Van többféle gőzfürdő, szauna és infrakabin is.

Vajdahunyad vár

budapesti látnivalók 1
A Vajdahunyad vár a Városligetben található, a jégpálya mögött. A kis hídon jobbra tartva kell a Hősök tere mögé sétálni. Balra a füves rész mögött van a Széchenyi fürdő, jobbra a Park mögött található a Vajdahunyad vár. Az épület többféle stílus összegyurmázásával jött létre. Gyakori helyszíni esküvőknek, és egyéb rendezvényeknek valamint itt található a Mezőgazdasági Múzeum is.

Szépművészeti múzeum / Műcsarnok

A művészetet kedvelők is találnak maguknak érdekességeket. A Szépművészeti Múzeumban az időszaki kiállítások az érdekesebbek.

Jégpálya / Csónakázó tó

A hídtól jobbra található a Jégpálya. Télen hatalmas élmény a zenés helyszínen a tömeggekkel együtt korcsolyázni. Korcsolya általában bérelhető. Nyáron régebben csónakázótóként üzemelt, ma is ez a terv, ahogy látom.

Közlekedési múzeum

budapesti látnivalók
A Közlekedési múzeum is a Városligetben található, különösen érdekes lehet ha gyermekeinkkel utazunk ide, akik bizonyára értékelni fogják a különböző járműveket. Van repülőmúzeum is a Petőfi csarnok emeletén.

Állatkert

budapesti látnivalók 4
A régebbi Vidámpark területe is az Állatkerthez tartozik ma. Sok kis állat született (elefánt, tigris, zsiráf) és több változás volt az utóbbi időben itt. Az Állatkert a Fővárosi Nagycirkusz mellett található, a Hűsök terét balra kerülve, majd jobbra az Állatkerti úton folytatva jutunk ide, nem messze a bal oldalon a Gundel étterem mögött. Van itt Növénykert is amit talán sokan nem gondolnak.

Volt szerencsém mostanában az Állatkertet végigjárni és nagy a változás a korábban megszokott állapotokhoz képest. Két része van az Állatkert és a korábbi Vidámpark területe, amely Holnemvoltpark néven üzemel. Egy jeggyel meg lehet mindkettőt látogatni, de ha nagyon alaposak vagyunk körülbelül egy teljes napig tart.

Ami érdekes lehet mostanság:

-koalák a bejárattól nem messze
-kis elefánt (már nem olyan nagyon kicsi)
-pici pingvinek (a fókák mellett szintén közel a bejárathoz) kiváncsi vagyok hogy fogják bírni a nyári hőséget
-fókák, kis medencében szintén a bejárathoz közel
-van elefánt, oroszlán, orrszarvú, zsiráf, gorilla, tigris

Holnemvoltpark

Információim szerint itt a munkálatok még folyamatban vannak, de már sok minden üzemel. Ez a hely elsősorban gyerekeknek (és az őket kísérő felnőtteknek) érdekes, mivel sokféle játék van itt, és állatsimogató is (a sok kis kecske csak úgy tülekedik a kerítés mellé). A hullámvasút és sok egyéb attrakció megmaradt, és újak is a helyükre kerültek, van két körhinta, Thomas szerű kis mozdony. Jegyet nem kellett venni, de egy pecsétet kaptam a kezemre.

Fővárosi nagycirkusz

Az állatkert mellett található a Fővárosi Nagycirkusz a gyermekek egyik kedvenc helye a városban sokféle attrakcióval.

Zelnik István aranymúzeum

Ez egy kisebb méretű, ám érdekes múzeum egy nagyon klassz kültéri-beltéri teázóval összekötve az Andrássy úton nem messze a Városligettől. Főleg távol keleti aranytárgyak vannak itt kiállítva a villa emeletein.

Hősök tere

A Hősök tere egy monumentális építmény az oszloppal és a környező szobrokkal, az egyik legkedveltebb helyszínek egyike. A külföldi turisták is szívesen látogatják.

A fentieken kívül a Városligetben van még, (főleg nyáron): ugróasztal (fizetős), ping-pong asztalok, aszfaltozott kerékpáros-gördeszkás ügyességi pálya, különböző étkezési lehetőségek, Gloriette-kút, parkolóhelyek, rengeteg zöld terület, tavacska, a Petőfi csarnok, Robinson étterem és még egyéb dolgok is.

Eddig tartott a Városligeti séta. 🙂

Deák tér környéke

A város központja a Deák tér környékén helyezkedik el. Itt találkozik mindhárom Metró vonal, a sárga ( M1 ), kék ( M3 ) és piros metró ( M2 ). A sárga metró 1896-ban épült és az első metróvonal volt a kontinentális Európában. (Angliában már volt korábban metró).
A sárga vonal a Vörösmarty tér és a Mexikói út között közlekedik.
A kék vonal Észak Dél irányban Pesten Kőbánya Kispest és Újpest között jár.
A piros vonal az Örs vezér tér és a Széll Kálmán tér (korábban Moszkva tér) között jár.
A legujabb 4-es metró Budára megy a Keleti pályaudvar és a Kelenföld pályaudvar között közlekedik jelenleg. A teljes vonal Madárdomb – Gazdagrét és a Dózsa György út-Hungária körút-Róna utca-Bosnyák tér között lenne, ha megépül.

Szent István bazilika

A Bazilika az egyik érdekes látványosság itt. 96m magas mint több a Millenárisra ( 1896 ) készült épület.

Margitsziget

A Margitsziget nagyon kellemes hely, ide érdemes ellátogatni. Van itt mindenféle bringóhintó, elektromos és saját erővel hajtott egyaránt. A zenélő szökőkút a bejárathoz közeli részen, jobbra fel lett újítva. A szigeten gumival borított futópálya megy körbe, a hossza 5,35 km. A futás a szigeten rendkívül népszerű. Van egy kis állatkert is kissé beljebb, a Sziget Árpád híd felőli részén pedig egy kis tó és Japánkert van.

Római part

A Római part a III. kerületben helyezkedik el, Észak Budán, Szentendre előtt. A területen szép ősfás rész, éttermek, ideiglenes étkezdék, csónakházak sorakoznak. Dunai kenuzáshoz lehet itt hajót bérelni. A parton pár kilométert lehet sétálni, kellemes környezetben. A Szentendrei út mellett található a Római fürdő. Nagy területen helyzkedik el, 3 nagy kültéri medence van, de sajnos nincs termálvíz. Van viszont szauna, étkezdék, különféle sportolási lehetőségek. Tömegközlekedéssel kissé kint van a városból, de ez sok nyári fürdőhelyre igaz.

Kopaszi gát

budapest 9
A Kopaszi gát – Öböl Buda déli részén helyezkedik el, a Rákóczi, korábban Lágymányosi híd mögött, attól délre. Itt egy kb 1.5 km hosszú félsziget van, ősfákkal, éttermekkel, sétánnyal, padokkal, egyik oldalról a Dunával, másikról az Öböllel szegélyezve. Az utóbbi időben a hely rendkívül népszerű lett. A park elég szép és ha nincs hatalmas forgalom, ami elég ritka, az érdekes – értékes helyi élővilágot is megpillanthatjuk. Lehet itt például látni, ha szerencsénk van szürkegémet, akár jégmadarat és egyéb ritkaságokat is. Különböző vendéglátó egységek sorakoznak a félsziget mentén, és az Öbölben gyakran rendeznek különböző vízi hajó, például sárkányhajó versenyeket. A part mellett több pad is van. A sziget a parthoz legközelebbi szakasza a legkiterjedtebb, itt van a legnagyobb tér. Két helyen lehet parkolni, a híd utáni hivatalos parkoló fizetős, de meg lehet közelíteni az Öböl túlsó oldaláról is ahol jelenleg nem kell fizetni, viszont kissé többet kell sétálni, az egyébként elég kellemes környezetben.

Budai hegyek

A Budai hegyek hatalmas területen helyezkednek el, a környező településekig nyúlnak. Többfelé lehet megközelíteni a Budai hegyeket. Az egyik legnépszerűbb a Normafa. A Normafa a Széll Kálmán térről (korábban Moszkva) a 21-es busszal közelíthető meg, autóval az Istenhegyi úton kell végigmenni. A Budai hegyekben rengeteg kilátó van, a terület nagy része erdővel borított. Egy másik népszerű hely az Apáti szikla környéke, ahová a 11-es busz végállomásától lehet eljutni. Összesen 9 kilátó van itt. Aki állatokat szeretne látni a Budakeszi Vadaspark az egyik lehetőség. A libegő egy másik lehetőség itt egy kis utazásra, valamint a gyerekvasút.

Soroksári duna

A Soroksári duna délen, a Csepel sziget csúcsánál Keletre indul és 53 km hosszan Rávkevéig tart. Az egyik legérdekesebb rész a Hollandi útnál, a Csepeli stand mögött van. Van itt egy kis Öböl ami természetvédelmi terület, a Csepeli stand, Cukrászda, és szép fával borított vízparti terület. A Soroksári Duna rendkívül kedvelt a különféle vízisportot űzők körében, legyen az kajak-kenu, sárkányhajó, vagy horgászat. A parton gyakran találkozni bicikliző emberekkel, családokkal, és kocogó emberekkel. Ha befagy korcsolyázni is lehet rajta, utoljára pár éve volt ilyen.

Hajógyári sziget

A Hajógyári sziget kb 1 Km2 területű, nagyrészt zöld terület. Van itt egy nagy csúszda, ami a gyermekek kedvence. Itt tartják évente a Sziget fesztivált. A sziget Budáról egy “K” rácsozású vashídon közelíthető meg.

Múzeumok

Körülbelül 90 múzeum található itt. A Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, a Néprajzi Múzeum, a Természettudományi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Hadtörténeti Múzeum, a Terror háza hogy párat említsek. De van itt Lepkemúzeum, Tűzoltó múzeum, Öntödei múzeunm, Tutankhamon múzeum, Vasúttörténeti Park, Fürdő Múzeum és Vasarely Múzeum is.

Budapest természeti értékei

Budapest rendkívül gazdag természeti értékekben. Szigetek, barlangok, hegyek, találhatók itt. A város rendkívül különleges fekvéssel, elhelyezkedéssel rendelkezik, a Duna kanyar és a Budai hegyek, valamint a Duna és a különböző Duna ágak különleges egységet alkotnak.

Barlangok

budapesti látnivalók pálvölgyi barlang
A két ismertebb barlang Budapesten a Szemlőhegyi és Pálvölgyi a barlang. Mindkettő látogatható. A két barlang Buda Északi részén a Szépvölgyi út környékén helyezkedik el. Amire figyelni kell a barlagokban nyáron is kb 12 C hőmérséklet van, ezért érdemes melegebb ruházattal felszerelkezni, valamint egy jobb sportcipő is kényelmesebb a barlangok lépcsőin fel-le járkálásra.

A Pálvölgyi barlangban a látogatható szakasz kb 400m. A barlang látogatható területe végig kivilágított és járdákkal illetve beton lépcsőkkel ellátott.

A Szemlőhegyi barlangban a látogatható szakasz 300m. A közelmúltban a fogadóépület és a barlang környezete is megújult, és sokféle attrakció (vetítőterem, csúszda, mászóka) várja az idelátogatókat. A parkban geológiai tanösvény is van, ami Budapest jellegzetes kőzeteit és azok felhasználását mutatja be.

Pálvölgyi barlang
cím: Budapest, Szépvölgyi út 162, 1025
Telefon: (1) 325 5722

Szemlőhegyi barlang
cím: Budapest, Pusztaszeri út 35, 1025
Telefon: (1) 325 6001

Szigetek

Igen Budapesten nem egy kettő, hanem számos sziget található. A legismertebb a Margitsziget. Hivták nyulak szigetének is. A Margitsziget kb 2.5km hosszú és kb 500mm széles sziget. Egy igazi turistalátványosság, amellett sport rekreáció, és szabadidős tevékenységre is kiválóan alkalmas. A sziget körül gumi borítású futópálya van, hossza 5.35 km. A sziget déli részéhez közeli zenélő szökőkút mostanában lett felujítva. A szigeten van a Palatinus strand, ami a legnépszerűbb nyári fürdőhely Budapesten, számos medencével, étkezési lehetőségekkel.

Van két igazán nagyméretű sziget is Budapesten: a Csepeli és a Szentendrei Sziget. Mindkét szigeten számos település található.

A Csepel sziget

A Csepel sziget délen található a Soroksári Duna és a fő Dunaág között helyezkedik el. A Területe 257 km2 aminek csak kb 10%-a tartozik a fővároshoz. Rendkívül sok minden van itt a lakóterületeken kívül van a nagy gyártelep ami ma már elég érdekes látvány. Az érdekesebb részek a kis Duna mentén helyezkednek el.

Amit ajánlani szoktam az a Csepeli strand környéke, a Hollandi úton. Van itt természetvédelmi terület, strand, és egy jó kis étterem is a horgászegyesület kezelésében kissé délebbre.

A partszakaszt az Önkormányzat felújíttatta, közvilágítással van felszerelve és murva burkulattal is ellátták, ami esős időben nagyon hasznos, vannak padok is, lehet gyönyörködni egyébként a kék túra útvonalához tartozó ősfás környezetben, lehet kutyát sétátatni, kacsát etetni, fülemülét hallgatni, fagyit enni, vagy a közelben levő strandon fürdeni, és napfürdőzni. Nagy csúszdák is vannak, valamint uszoda, és melegebb vízű medencék is. A közelben levő kis öböl természetvédelmi terület.

Ezenkívül a Csepel szigeten vannak bányatavak amelyeket főként horgászásra lehet használni, illetve van amelyikben nyáron fürödnek is de nincs kiépítve.

Szentendrei sziget

A Szentendrei sziget Budapest Északi részén helyezkedik el. A Szentendrei sziget 31 km hosszú Budapesttől egészen Kismarosig tart. Szélessége 3.5 és 2.3 km között váltakozik. A területe 56 km2. A szigeten gyümölcsösök, szántóföldek és települések vannak, de van itt például golfpálya is. A szigetnek gazdag élővilága van, számos védett ritka madárfaj is megfigyelhető itt. A Szentendrei szigethez délen a Lupa sziget csatlakozik.

A Hajógyári sziget

ad otthont a rendkívül népszerű Sziget fesztiválnak. A fesztiválnak kb 400,000 látogatója van évente, és Európában a Sziget a legnagyobb efféle zenei fesztivál. A Hajógyári sziget kb 1 km2 területű, nagyrészt zöld terület, amely a Budai oldalról a “K” rácsozású hídon keresztül közelíthető meg. A szigeten van egy nagyobbméretű játszótér nagy csúszdákkal. Érdekesség hogy a Hajógyár építésekor itt találták meg Hadrianus palotájának romjait, amelyet később visszatemettek. Egy része a szigetnek most is le van zárva műemlékvédelmi okok miatt.

Kisebb méretű védett természetvédelmi terület a Délen található Háros sziget. Maga a sziget nem látogatható, a Budai oldalon közelíthető meg a terület, ami szép, de csak a természet miatt érheti meg idejönni egyébként eléggé messze van a központtól. Itt rengeteg szúnyog van, úgyhogy megfelelően záródó ruházat nélkül kis esélyünk van az életben maradásra. 🙂

Budapest Állat és Növényvilága

Bár Budapest milliós nagyváros mégis nagyon sokféle állat, madár, rovar és egyéb élőlény él itt. Természeti szempontból a Budai hegyek, Dunaparti területek, a Szigetek, és a Peremterületek az érdekesebbek. Több védett természetvédelmi terület van itt a város területén. Nem ritkán olyan rendkívül ritka fajok is előfordulnak itt, mint például az Uhu, vagy a Vándorsólyom.

Budapest linkek

Budapesti gyógyfürdők és strandok
Itt gyülekeznek majd a részletes információk Budapestről.

Magyarország linkek

Ócsa
Aggtelek
Visegrád
Eger
Tisza tó
Egerszalók
Füzér

 Posted by at 6:23 du.