Tokaj – látnivalók nevezetességek Tokaji Aszú

 
Tokaj látnivalók nevezetességek Tokaji Aszú

tokaj

Hamarosan jön Tokaj ! Még folyamatban.

Tokaj ! Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél..

Tokaj 11
Tokaji utca, jó kis vidéki fíling…

Tokaj elhelyezkedése

Budapestről Tokaj kissé odébb van. Tokaj az Ország Északkeleti részén helyezkedik el a Tisza és a Bodrog folyók találkozásánál. nos ennek vannak előnyei mint például a különleges természeti környezet, élővilág, tiszta levegő és ezekhez hasonló dolgok. A hátránya hogy kissé többet kell autózni, motorozni illetve vonatozni (esetleg siklóernyőzni, szörfözni, lovagolni 🙂 ).

A Tokaji látnivalók – a Tisza folyó

Tokajról mindenkinek az Aszú jut eszébe, de van itt más is, természetesen az Aszúra is kitérünk később. Tokaj a Tisza folyó partján helyezkedik el, és itt folyik bele a Tiszába a Bodrog is.

Tiszai strand

Tokaj Tiszai strand
A Tiszán egy nagyszerű strand is található, szép természeti környezetben. A folyó sodrására azért ügyelni kell és nyilván itt nagyon függ minden az időjárástól.

A strand a folyó a várossal átellenes oldalán található nem ott ahol Tokaj nagyrésze. A strandon fedett étterem, ping-pong asztalok, nagy terület található.
Tokaj 19
A hídon átkelve autóval körülbelül 5-10 perc út a stard bejárata. Az étteremben kényelmes székek vannak, kellemes az időtöltés.

Bodrog

Tokaj Bodrog
A Bodrog egy gyönyörű folyó Magyarország egyik legszebb folyója. A folyó a vizisportok szerelmeseinek is kedvelt helyszíne. Adottságai különlegesen kedvezőek vizitúrák szervezéséhez. Ha már eljutunk Tokajba és jó idő van egy kis kenutúra hacsak nem szól valami ellene, véleményem szerint kihagyhatatlan. (Nyilván kéthetes csecsemővel nem ajánlott). Amennyiben nincs ilyen járművünk nem probléma korlátozott számban a helyszínen is lehet bérelni.

Ha nem egy napra érkezünk azért jó pár órát el lehet a folyón tölteni edzettségi szinttől és a napi középhőmérséklettől függően.

Tokaj 2

A folyó gazdag élővilággal rendelkezik. Elég lesétálni a partra és a vízben sokféle hal szabad szemmel megfigyelhető. Ez az azért az Ország kevés vizéről mondható el. A parton szitakötők madarak vannak. Kissé felfelé evezve a táj vadregényes, sokféle ága van a folyónak, ha megállunk érdekes kissé letáborozni. Aki bírja lehet evezni egész nap is, egyedül a napra és az időjárásra kell ügyelni.
Tokaj fishes

Tokaji éttermek
A Tokaji szőlőtermesztés

Tokajban a szőlőtermesztésnek nagy hagyománya van. III Károly 1737-es rendelete óta ide nem szabad máshonnan származó szőlőt betelepíteni. Ma főleg három fajtát termesztenek Furmintot, Hárslevelűt és Sárga muskotályt. Egyébként a szőlőket korábban például Olaszországból hozták ide, bár találtak leleteket hogy már nagyon régóta folyt szőlőtermesztés a vidéken.

Vörösbort nem termesztenek a környéken, ez nem azt jelenti hogy nem lehet kapni, de az nem itt készült.

2002-től a Tokaji kultúrtáj Unesco Világörökségi helyszínnek is számít.

A Tokaji Aszú

Tokaji aszu
A Tokaji Aszú az ország egyik leghíresebb terméke. A különleges desszertbor a nemespenész által (Bortytis cinerea) nyeri el különleges ízét, zamatát. A párás környezetben rothadás szükséges a bor alapanyagának megéréséhez. A Tokaji aszú Hungarikum. Már 14. Lajosnak is nagyon tetszett a bor, amiről azt mondta a “Borok királya, a királyok bora” vagy “le vin des rois et le roi des vins” talán kissé régebbi nyelven Vinum regum rex vinorum.

A Tokaji Aszút nemcsak XIV Lajos szerette. A sor hosszú Voltaire, Goethe, Schubert, Nagy Péter, Katalin cárnő, Mária Terézia, II. Rákóczi Ferenc mind szerették a Tokajit.

A bor leírásához a Gönci hordó (136 l) és a puttony használatos. Az Aszú 3,4,5,6 puttonyos lehet, attól függően hogy mennyi puttony aszú szőlőt áztatnak a Gönci hordóban. Egy puttonyban kb 25kg Aszúszem fér. A töppedt aszuszemeket a szüretkor külön szedik.

Nyilván ha több az Aszú mennyiség a bor édesebb lesz. A háromputtonyos Aszúnak minimum 60 gramm / liter cukortartalommal kell rendelkeznie és 25 gramm/liter cukormentes extraktot tartalmaznia , a négyputtonyosnak 90 gramm/liter cukortartalom és 30 gramm/liter cukormentes extrakt, az ötputtonyosnak 120 gramm/liter cukrot 35 gramm/liter cukormentes extraktot, a hatputtonyosnak 150 gramm/liter cukortartalom és 40 gramm/liter cukormentes extraktot kell tartalmaznia.

Az Aszúesszencia kiváló területről és évjáratból származó Aszúbor minimum 180g/l természetes cukortartalommal és 45 g/l extraktot tartalmaz.

A Tokaji Aszút a Tokaji pincékben három évig, az Aszúeszenciát 5 évig érlelik.

Az Aszút a 16.században fedezték fel amikor Lórántffy Zsuzsanna későbbre halasztotta a szüretet.

Látnivalók a környéken
Szerencs

Szerencsről ugye mindenkinek a csoki jut eszébe (legalábbis nekem), de van itt egy nagyon különleges vár is.

Nyíregyháza

Nyíregyházán sok egyéb más mellett van a Sóstói strand és az ország egyik legjobb állatkertje.

Zempléni látnivalók

A Zemplén az ország egyik legérdekesebb, legegzotikusabb része. Az erdők és hegyek között nagy csend és nyugalom van. A Zemplénben több vár is található, a Boldogkőváraljai, a Füzéri és a Regéci jut elsőre eszembe. Emellett érdemes lehet megnézni Sárospatakot, és Sátoraljaújhelyen egy nagy libegő (1332m hosszú) épült a Zempléni erdőkön keresztül (Zemplén kalandpark). A Kalandpark bejárata a középső állomásnál helyezkedik el, a felső állomásnál egy új kilátó épült, ahonnan meg lehet csodálni a környéket. Vizsolyban készült az első hazai Bibliafordítás.

Tokaji szállodák
Tokaj hotel

Cím: 3910 Tokaj, Rákóczi u. 5.
Telefon: +36(47)352-344 / +36(47)352-759
Email: info@tokajhotel.hu
Web: http://www.tokajhotel.hu

 Posted by at 6:08 du.