Csókakő látnivalók

 
Csókakő látnivalók

csókakő

Elhelyezkedés

Csókakő a Vértesben helyezkedik el közel Mórhoz. Többféleképpen megközelíthető: Budapest felől az 1-es főútról Bicske felől, Bodmér, Vértesboglár, Csákvár, Csákberény, Söréd vonalon, illetve Győrből vagy Székesfehérvár felől a 81-es úton. A bekötőút Mór és Söréd között található Északi irányban a 81-es útról.
csókakő 2
A legnagyobb látványosság a Csókakői vár ami a település felett egy sziklatömbön helyezkedik el. A vár 479m magasan egy sziklatömbön épült és már a török időkben is megvolt. A várat már 1299-ben is említik egy dokumentumban. A település végén levő területről a várba némi erdei séta és jópár lépcsőfok megmászásával lehet feljutni.
csókakő 4
A vár alatt egy szabadidős tevékenységre, kikapcsolódásra kiválóan használható sík rész helyezkedik el, tűzrakóhellyel, padokkal, parkolóval és nagyméretű sportolásra alkalmas füves területtel. Ottjártunkkor sokan voltak itt, de nem volt zavaró a tömeg nagysága.
csókakő 5
A fent látható táblán, illetve térképen tájékozódhatunk a Vértes natúrpark látnivalóiról, illetve nevezetességeiről.
csókakő 6
Horthy Miklós emlékműve
csókakő 7
csókakő 8
csókakő 9
Tűzrakó hely
csókakő 12
Komoly erdők vannak a közvetlen közelben ahol jókat lehet túrázni, és a tájban gyönyörködni. A Vértes területe több, mint 300 km2. Több barlang (Gánti, Csákvári, összesen 72 barlang) és vár (Várgesztes, Vitányvár) is található itt. A hegység legmagasabb pontja a Nagy Csákány a maga 487 méteres magasságával. A hegység anyaga nagyobbrészt dolomit.
csókakő 10
csókakő 11

Látnivalók érdekességek a közelben

A közeli Mór borászatáról híres. A Vértes erdei, völgyei kedvelt célpontok a turisták és természetjárók körében, a túrázás egyből a falu végén elkezdhető. A terület a Vértes natúrparkhoz tartozik, amely számos természeti értékkel büszkélkedhet, többek között számos ritka ragadozómadár (kerecsensólyom, sasok) lelhető fel a területen. A Fehérvárcsurgói tározó szintén nagyon közel van, ami az egyik legszebb tó a Vértesben, és komoly horgászparadicsomnak számít.

A közelmúltban készült egy új kilátó (Károlyi kilátó Fehérvárcsurgó és Balinka között a Gaja völgyi tájcentrumban) ahonnan a Gaja patak völgyére és a tározóra szép kilátás nyílik (2016 márciusban adták át).

A Velencei tó is a közelben található, illetve a Bakony sincs messze, a legérdekesebb részek Csesznek, Fenyőfő, Bakonybél környékén találhatóak.

 Posted by at 7:12 du.