Füzér

 

Füzér

Füzér

Frady Endre:
Füzér és környéke

Minden e hely, csak nem sivár,
Zöld az erdő, zöld a csalit,
S hegyen áll a füzéri vár,
Láthatja, ki fölkancsalít.

Békésebb e hely, mint Tirol,
Nincs zajkeltő jódli-kotta.
Vizsoly híres Károliról,
Bibliát itt fordította.

Nem messze van Hollóháza,
Láthatod, hogy ki mit min gyárt,
S porcelánnak hogy lesz máza
Azt is megtudhatod mindjárt.

Kis népsűrűség a titka,
Annak, hogy itt nincsen tömeg,
S utakon a dugó ritka.
Jókedv ettől hamar jő meg.

[do_widget Text]

Hol van Füzér?

Füzér az ország Északkeleti részében található nem messze Szlovákiától, a Zempléni hegységben.

Érdekességek Füzérről

Füzért 2012-ben az ország legszebb településének választották.

Terület leírása

Füzér a Zempléni hegységben található. Füzér egy pici település pár száz lakossal. A Zempléni hegység Magyaroszág egyik legelhagyatottabb és egyik legszebb része, rengeteg természeti értékkel. Itt például megtapasztalható, hogy milyen az amikor az úton hosszabb ideig is nem közlekednek járművek. Nagy terek vannak erre, kevés emberrel. Gyönyörű erdők, szép hegyek, szép tájképi jellemzők. Nincsenek nagy szupermarketek vagy más nagyobb városokra jellemző infrastruktúra elemek. Reggel 8-kor az úton a Füzérre vezető úton nem volt forgalom, ez elég érdekes. A Zempléni hegység a térképen két zöld részből áll, egy nagyobb területű rész délebbre, és egy kisebb északabbra. Füzér az Északi rész Déli felén helyezkedik el.

Füzér fő látnivalói

Fuzer Hungary
Füzér fő látványossága a Füzéri vár ami egy 170m magas vulkáni hegyre épült a faluban. A vár nagyon régen épült a 13. században, vagy még előtte. Először egy 1264-ben készült dokumentumban beszélnek a Füzéri várról. A 16. században a Magyar Királyi Koronát is itt rejtegették. Ma a vár kissé romos állapotban van, de már megindult a renoválás az Európai Uniótól és a Magyarországtól kapott összegekből. A vár mindenhonnan jól látható a környékről. A hegy amin a vár található erdővel borított, és érdekes növényfajok is találhatók itt. Az egész terület a Nemzeti Park része és védett terület. A vár aszfalt úton közelíthető meg a faluból, egy fizetett parkolón keresztül. A parkolási díj 380 Ft (2014 április). A parkolás után még 500 Ft-ot kell fizetni a vár látogatásáért. A vár a parkolónál jóval magasabban helyezkedik el, kb 20-30 perc szükséges a felmászáshoz edzettségi szinttől függően. Az út meredek ha nem vagyunk nagy kondiban párszor lehet hogy meg kell állni. A panoráma nagyon szép a hegytetőről, a környező hegyek és erdők is jól láthatóak tiszta időben. A vár eredetileg két részből állott, alsó és felső részből. A tervek szerint az alsó részt is restaurálják, de jelenleg csak a felső vár létezik.

[do_widget Text]

A faluról

A falu kicsi, barátságos házakkal, a Biso nevű patak átfolyik a falun. A patak a Nagy-Milicben ered, amely a környéken a legmagasabb csúcs(896m). A vár mindenhonnan látszik.

Látnivalók programok a környéken

Hollóháza a híres porcelángyárral és az ahhoz kapcsolódó üzlettel csak pár km-re van. A Füzérradványi vár, a Kékedi Melczer kastélyszálló is a környék nevezetességei. Vizsolyon az első Magyar nyelvű Bibliafordítás tekinthető meg. Szlovákiában az Izra tó szintén közel van.
A tó nagyon szép, és egy gyönyörű erdőben található. Az odavezető út szintén az erdőben található. A Zempléni régióban még két vár található a Füzéri mellett Regécen és Boldogkőváralján. Mindkét vár körülbelül 50km-re található Füzértől.

Izra lake

 Posted by at 9:46 de.