Nagybörzsöny látnivalók

 
Nagybörzsöny

Nagybörzsöny 3
Sokan mostanában kezdenek érdeklődni a falusi turizmus iránt, amibe esetleg beletartozik egy kis beszélgetés a helyiekkel, a környék megtekintése és a főbb látnivalók meglátogatása mellett. Az egyik érdekes célpont a Dunakanyar Északi része, a Börzsöny hegységgel és jobbára kisebb méretű hangulatos településekkel (Kismaros, Zebegény, Szob, Nagybörzsöny).
Nagybörzsöny 5
Nagybörzsöny a Dunakanyar után Északon található, a Dunától északra a csücsökben nyugati irányban, az iménti felsorolás utolsó települése (A Duna vonalát követve Budapesttől a legmesszebb van). A terület nem a Dunaparton van de nincs attól messze, inkább a hegyek határozzák meg a terület karakterét.

Nagybörzsöny 10

Nagybörzsöny története

A község lakossága mindössze 703 fő jelentős német és roma lakossággal (8-9%). Mindkét népcsoportnak kisebbség önkormányzata is van a faluban. Korábban Nagybörzsönyben színesfémeket bányásztak. Érdekesség hogy a környékről származik az az ércdarab, amelyből Kitaibel Pál 1789-ben tellúrt különített el.

Nagybörzsöny 8

Nagybörzsöny megközelítés

Nagybörzsöny a Szob-Parassapuszta útról a 4km-es bekötőúton közelíthető meg, illetve három túraút is indul innen a Börzsönybe, tehát a Börzsönyből is megközelíthető. Talán még erdészeti út is van.

Nagybörzsöny főbb látnivalói

Semmi különösre nem kell gondolni, ami világszenzáció lenne, de van itt egy kellemes kis tó, a falu határában, és a környező hegyek természeti szépsége is megkapó, emellett van itt egy-két templom és egy vízimalom is.
Nagybörzsöny 4
A faluban is vannak elég hangulatos részek, kis patak, és ugye csend van. A helyet elsősorban a természet és a túrázás kedvelőinek ajánlanám. Neki lehet veselkedni a Börzsönynek.

Nagybörzsönyi tó

nagybörzsöny tó
A tó a falun kívül található, a faluból egy lejtős úton közelíthető meg. A tó az úttól balra található, az úton tovább haladva túrázhatunk a környező erdőkben, mezőkön.

Természet

nagybörzsöny természet
A tó mellett elhaladva, amely a falutól kb 200 méterre található, sok természeti szépség található. A turistaút előbb egy nyílt területen halad, majd sok erdő következik.
Nagybörzsöny 2

Kisvasút

Nagybörzsöny kisvasút
A kisvasút az erdőben halad, jelenlegi hossza 8 km. Vannak tervek hogy Szobról induljon, így jóval hosszabb szakasz jöhessen létre. A pálya (a sínek) már össze van kötve, de a beszabályozás és a kapcsolódó létesítmények megépítése még hátra van információink szerint. Nagybörzsöny az egyik végállomása.

Fafaragó kiállítás

Nagybörzsöny 7
A helységben állandó fafaragó kiállítás is található.

Antal féle vízimalom

A településen átfolyik a Börzsöny patak. A vízimalom 1851-ben épült és jelenleg ipari műemlék.

Templomok

Három templom is van a a faluban, a Szent István templom kőfallal van körülvéve.

Szállások

Ottjártunkkor nem sok szállás volt, egy nagyobb fogadótól eltekintve, ahol mi is megszálltunk. Azt hiszem Malomkert Panziónak hívják.

Látnivalók a környéken

Ipoly
A környéken van a Börzsöny hegység, a Dunakanyar és az Ipoly folyó. A környék nagyrésze természetvédelmi terület. Az Ipoly folyó gyönyörű (lásd a képen). Zebegény és Szob is egy érdekes hely, ahol elég jól, kellemesen lehet tölteni az időt. Zebegényben a Dunán van egy szabadstrand is, és a Duna a hegyekkel különleges látványt alkot.

 Posted by at 9:37 de.