Naplás tó

 
Naplás tó

Naplás tó
A Naplás tó Budapest legnagyobb állóvize (kb 16 hektár vízfelület), ha a Soroksári duna ágat nem számítjuk állóvíznek (mindkét végén zsilip van). A Naplás tó Ézsakkelet Pesten helyezkedik el, a 16.kerületben. A tó és környéke természetvédelmi terület. A tavat a Szilas patak táplálja, ezért nevezik Szilas pataki tározónak is, ez a hivatalos neve. A patak a Gödöllői dombságban ered, és Káposztásmegyernél ömlik a Dunába, előtte átfolyik Kistarcsán és Nagytarcsán is. A tó mesterséges kialakulású, 1978-ban, a patak elzárásával, az áradások kiküszöbölésére hozták létre, korábban láprét volt. Érdekes módon a tó létrejötte segített több láprét megőrzésében, amelyek a tó nélkül kiszáradtak volna.

Megközelítése

Budapest felől vagy a 17. kerület felől, vagy a 16. kerület felől közelíthető meg. Az utóbbi az Örs vezér tér – Veres Péter út – Szabadföldi ut – Simongát utca – Vidámvásár utca – Nógrádverőce utca útvonalat jelenti, míg a 17. kerületből a Pesti út – Cinkotai út – Nógrádverőce utca útvonalon érhető el a tó. Az út a tópartig betonozott (illetve aszfaltozott). Tömegközlekedéssel a 46, és 146-os buszok a bekötőút kezdetén állnak
meg ahonnan a tó pár perc sétával elérhető.

Részei

Naplás tó 2
A terület partszakaszát három részre lehet bontani: a nyugati oldalon a gát van (kb 100m hosszú), a déli oldalon az aszfaltutas rész található, ahol horgászni is lehet, illetve északon erdővel benőtt rész található. A gátas oldalon található az a betonszerkezet ami a tó vízszintjét szabályozza, illetve a többlet vizet továbbengedi a Szilas patakon a Dunába. A tó átlagos mélysége 2m, tehát elég sekély, vannak 40-50cm mély (sekély) részek is. A tó mindkét oldalán a Szilas patak folyik, a pataknak több védett mocsaras része is van. A város felőli részek mellett szilárd burkolatú bicikliút van.

Mit lehet itt csinálni ?

A tóban fürödni tilos, a tavat leginkább horgászásra és kirándulásra használják. Horgászjegyet a tó partján lévő gátőrházban lehet váltani, horgászni 6-20h között lehet. Pár csónak is van, ami bérelhető.
A patak alsó szakasza mellett végig betonozott kerékpárút halad a 16.kerületben, majdnem a tóig. Csak egy kis szakaszon kell a főutat igénybe venni a tó közvetlen közelében.

A tóban többnyire tökés récék úszkálnak, bár vonuláskor a hosszabb ideig a tó mellett tanyázó
madarászok szerint rétisas, valamint ritkább fajok (vöcskök, bukók) is előfordulhatnak bizonyos
időszakokban. Jobb időben rengeteg a horgász, rendszeresen telepítenek és kedvelt horgászhelynek számít.

A védett terület összesen 150 hektár, ebbe a tó vízfelületén kívül a Cinkotai parkerdő, tovább a patak menti láprét területek tartoznak bele. A tó környezetében több érdekes növény (orchideafélék, struccpáfrány, gyapjúsás) és állatfaj (mocsári teknős) is előfordul.
A tó környezetében kb 150 madárfajt figyeltek meg.

Ami negatívum, hogy a tó Déli partján szilárd burkolatú út halad végig, végig a parton, több száz méteren. Ebbe a környezetbe az aszfalt út nem nagyon illik bele, legalábbis nekem nem, amellett az út elég forgalmas is, és ha valaki horgászni, sétálni vagy kikapcsolódni akar nem hiszem hogy nagyon élvezi hogy 40-50-nel vagy még többel száguldoznak mögötte.

 Posted by at 7:20 du.