Ócsa

 
Ócsa

ócsa

Ócsa egy érdekes hely. Nincs messze Budapesttől mégis kevesen látogatnak ide, nem tartozik a legfelkapottabb helyek közé, mint Szentendre vagy Visegrád. Ócsa Budapesttől Délre található, megközelíthető az 5-ös főúton, vagy az M5 autópálya felől. Véleményem szerint egy szép tavaszi napon mégis megéri idelátogatni. Ócsa Pest Déli részétől kb 20km-re van, ami azt jelenti hogy már nem külváros, hanem igazi vidék jellege van.

Főbb látnivalók
Madárvárta

ócsa 4
A madárvárta a falu Pesthez közelebbi végén található. A madárvárta egy jelentős méretű természetvédelmi terület peremén helyezkedik el. A területen rengeteg madár van, amelyek számát különböző természetvédelmi tevékenységgekkel még igyekeznek növelni is. A madárvárta népszerű célpont a természetszerető emberek és különböző iskoláscsoportok körében is. Előzetes bejelentés után, némi díj megfizetésével lehet az itteni programokban résztvenni. A legérdekesebb időpont itt az őszi és tavaszi madárvonulás idején van, de van látnivaló az év többi szakaszában is.

A fő útról kb 200 méter után balra található a madárvárta épülete, ami egy nagyméretű parasztháznak néz ki. A ház körül tágas udvar, van, majd kissé távolabbra vannak a természetvédelmi területek, ahol a hálók vannak kifeszítve. A hálókhoz csak óránként mennek a madárvárta önkéntes főként egyetemista dolgozói, és a csatlakozó vendégek. A hálókban fogott madarak tudományos célú gyűrűzése folyik a vártán, mindeközben a főleg kistermetű énekesmadarak szemrevételezhetők elég közelről.

A terület mozaikos jellegű van erdő, bokros rész, sekély vizes, és nyíltvizű terület is. A vártán, eddig több, mint 200 madárfajt regisztráltak. Ha szerencsénk van láthatunk rendkívül ritka, vagy ritkán látható madárfajokat is, mint például a kékbegy, vagy a fülemülesitke, a többi gyakoribb faj mellett. A leggyakoribb fajok a különböző nádiposzátafélék, a vörösbegy, kék és széncinke, zöldike, és barátposzáta. A kék cinke bár pici, nagyon rettegett fajnak számít. Érdekes hogy ez a pici madár milyen bátran és lelkesen áll neki püfölni az őt megfogó személy ujjait, amit nekem is volt alkalmam megtapasztalni. Ezzel ellentétben nagyobb fajtársa, a széncinege nem ilyen rettegett.

Láperdő

ócsa 3
A láperdő egy elég ritkán látható hely/jelenség a mai Magyarországon. Sajnos itt is száraz időben az erdőt borító sekély víz gyakran kiszárad. Esősebb idők után, ha szerencsénk van láthatjuk az erdőt ahogy érdekes, vízzel borítva. A fő útról tábla jelzi a helyszínt, ahol egy nagyobb parkolóba jutunk. Innen gyalog lehet továbbmenni a kijelölt útvonalon. Az út az erdőben halad, pár km hosszú, a legvégén pedig egy nagyobb rét található játszótérrel, ez már nem láperdő. Egy gumicsizma azért nem felesleges, ha nem szeretjük a sarat.

[do_widget Text]

Tájház

A tájház a falu központjában, a templom mellett található. Az Ófalu, ahol a tájház található, a régi falusi életstílust képviseli.

Borospincék

ócsa 2
A falu határában érdekes alakú borospincék sorakoznak. A helyi gazdák szivesen fogadják az esetlegesen idelátogatókat, amit volt is alkalmunk megtapasztalni.

Ócsai programok események

2015 Augusztus 20 István napi rendezvény, Ócsa tájház
2015 júl 10 – október 31. Madárgyűrűző tábor – Nádi és erdei énekesmadárfajok bemutatása, gyűrűzése

2014 Július 28 – Augusztus 1 Kaláka nyár Tábor
2014 Július 28 – Augusztus 3 XI. Képzőművészeti tábor
2014 Augusztus 11-14 Iskola előkészítő tábor
2014 Augusztus 19 Új kenyér Ünnepe
2014 Augusztus 20 Nemzeti Ünnep
2014 Augusztus 24 Fűben – fában gyógynövény ismereti túra
2014 Augusztus 28 Gólyanap
2014 Augusztus 29 Tanévnyitó
2014 Szeptember 1 Tanévnyitó
2014 Szeptember 6 Fűben – fában gyógynövény ismereti túra
2014 Szeptember 13 IX. Városi vigasság
2014 Szeptember 20 Szüreti felvonulás és bál
2014 Szeptember 21 Kulturális Örökség napjai
2014 Szeptember 30 Magyar népmese napja
2014 Október 1 Idősek világnapja
2014 November 4 Kaláka vasárnap – Sakk verseny
2014 November 11 Kaláka vasárnap – Márton napi újbor ünnep
2014 November 11 Lámpás nap
2014 November 11 Falu Tamás emléknap
2014 December 5 Mikulásváró műhely
2014 December 19-21 Adventi napok

Látnivalók programok a környéken

Ócsa környékén a következő települések sorakoznak: Alsónémedi, Inárcs, Bugyi, Csévharaszt, Felsőpakony. Főleg a horgászok körében népszerű a vidék, mivel számtalan kavicsbányából maradt bánya-horgásztó van itt. Horgásztavak vannak Alsónémediben, Bugyi környékén (Moby Dick), Délegyházán és Dunaharasztiban is. Elég sok ilyen tó van. A Rukkel tó szintén egy ilyen bányatóból kialakított fürdőtó, hatalmas csúszdákkal, étkezési lehetőségekkel, Bugyi és Taksony között. Inárcson egy erdő található, és Csévharaszton is egy jelentős méretű, részlegen látogatható erdő van.

 Posted by at 4:06 du.