Abony termálfürdő látnivalók érdekességek

 
Abony

“Sej Nagyabonyban csak két torony látszik.” Kodály Zoltán komponált Csallóközi zenét Abonyi Lajos szövegére. A dalban erről a településről van szó. Korábban Petőfi is megszállt itt Nagyszalontáról hazafelé menet.
Abony 1

Abony egy érdekes település Pest megyében. Sokan szeretnek mindig ugyanazokra a helyekre menni nyaralni, vagy hétvégére például Hajdúszoboszlóra vagy Zalakarosra, netán Gyulára, mások igyekeznek mindig új helyeket felderíteni. Az internetes keresések számából kiderül, mik a “menő” helyek – a Balaton, Nyugat- és Észak-Magyaroszág a leggyakoribb területek turisztikai célpontként.

Történet

A terület régebben többek közt Kinizsi Pál és Verbőczy birtoka is volt. A török megszálláskor szinte teljesen elnéptelenedett a város.

Elhelyezkedés

Bár Abony Pest megyében van, de Szolnokhoz van a legközelebb, és Budapestről a 4-es vagy 40-es úton közelíthető meg, Pestről körülbelül egy óra alatt. Kissé meglepődtem hogy a hivatalos statisztikák szerint 15,000 lakosa van. Sík vidék szántóföldekkel tarkítva, ennek ellenére van némi élővilág is: egerészölyvek, vörös- és kékvércsék, nyuszik, őzek, fácánok azért fellelhetőek a környező területeken.

Abony 2

Abony nem tartozik a felkapott helyek közé, látványos attrakciókkal, de aki egy kis pihenésre vágyik egy nyugodt környezetben, véleményem szerint itt is megteheti.

Abony termálfürdő

Abony termalfurdo
Az Abonyi termálfürdő kimondottan kellemesnek mondható. A belvárosból egy zsákutcán keresztül közelíthető meg. A fürdőben méretes fák biztosítják az árnyékot. Ottjártunkkor nem sokan voltak a fürdőben. A fürdő nem óriási, de azért bőven van hely.

Cím: Abony Kálvin u. 10

Abony termálfürdő medencék

Abony termalfurdo 3
Van itt egy nagyobb méretű úszómedence, egy kisebb termál és gyerekmedence is.

Abony kúriái

Meglepő módon Abonyban rengeteg kúria illetve kastély volt régebben, sajnos ezek közül sok leromlott és az enyészetté vált.

Az alábbiak a jelenleg is meglévő kúriák, nagy részük még felujítás előtt áll:

– Vigyázó-kastély
– Kis Vigyázó-kúria
– Beöthy-Kunig-Müller-Háy-Fábián-Kazinczy-Berg–kúria
– Kostyán Andor-kúria
– Kostyánistván-kúria
– Szapáry-kúria
– Tallián-Hunyady-Lavatka-Salacz–kúria
– Sívó-kúria
– Ungár-kúria
– Bencsik-Radák-Beliczey–kúria
– Olgyay-Gullner-Débor-Györe–kúria
– Márton-kúria

Abony falumúzeum

A múzeumban a korábban a környéken található mintegy 1.5 ezer tanyának kívánnak emléket állítani. A múzeumban a mezőgazdasági művelés korábbi eszközei tekinthetőek meg.

Abonyi sportcsarnok

Az Abonyi sportcsarnokot a korábbi világválogatott kézilabdázóról Varga Istvánról nevezték el. Érdekes hogy Abonyban született egy olimpia bajnok birkózó is (Varga János).

Abonyi éttermek szálláslehetőségek

A vendéglátó illetve szálláslehetőségek számából azért lehet következtetni a látogatók számára is, ami jelenleg még nincs a csúcson. Mindenesetre vannak szálláshelyek.

 Posted by at 4:17 du.