Berekfürdő

 

Berekfürdő

Berekfürdő

Berekfürdőről:

Berekfürdő az ország Keleti részen helyezkedik el az Alföldön a Hortobágy lábánál. A környező részek mezőgazdasági, illetőleg természetvédelmi területek. A két legközelebbi település Karcag és Kunmadaras. A fő szezonon kívül az élet nagyon csendes kb 1200-an laknak itt, ez amiatt is van hogy Berekfürdő zsákfalu, az út itt ér véget, utána mezőgazdásági területek, majd egy keresztirányú hosszú csatorna, illetve annak a túloldalán a Hortobágyi Nemzeti park területe helyezkedik el. A település egy fő utca két oldalán található, innen nyílik a strand/gyógyfürdő is.

A gyógyfürdő egész évben látogatható, a különlegesebb ünnepek előtt érdemes rákérdezni a nyitvatartásra (Karácsony, Új év). Kunmadarason kb 4km-re Berekfürdőtől egy elhagyott katonai reptér található, ami jelenleg engedéllyel látogatható, és gyakori helyszíne a különböző autós-motoros rendezvényeknek. A Tisza tó és a Hortobágy közel van, a védett terület pár km-re van a falutól. A közeli Karcag egy tradicionális agrár város, 10km-re található Berekfürdőtől. Itt is van gyógyfürdő, a város körül szintén agrár, illetve természetvédelmi területek sorakoznak, illetve pár tó. A város határán egy 1858-ban épített szélmalom látható. A város körül a következő természetvédelmi területek helyezkednek el: a Kecskeri tározó, Kecskeri sík, Zádor híd, és a Zádor sík. Karcagon nagy hagyománya van a népművészetnek is: fafaragók és fazekasok is dolgoznak itt.

[do_widget Text]

Miért különleges Berekfürdő

Noha az Alföld közepén van, nincsenek hegyek, vagy egyéb látványos dolgok, mégis különleges hangulata van.

Termálfürdő Medencék

Kültéri medencék: Berekfürdőn található két gyógyvizes medence, egy 50m-es uszoda, két ikermedence 25-35 Celsius fokos vízhőmérséklettel, és egy gyermek medence. Télen csak a két gyógyvizes medence látogatható. A fürdőben nyáron sokféle meleg ételt lehet kapni, és nagyon finom eredeti gyümölcsből készült fagylaltot is.

Uj medencék és csúszdák

A fürdő 2015-ben új csúszdákkal és medencékkel bővült.

Tavak a külső és a belső tó

Berekfürdőn három tó is található egy nagyobb, kissé kintebb a faluból, egy a stradon belüli csónakázótó, és a belső tó, ami szintén melegvizű. A két külső tavat nagyrészt horgászatra használják. A belső tó mellett a camping területei kezdődnek ami kedvelt a külföldi és a belföldi turisták számára is.

Természeti értékek

Berekfürdő
Berekfürdőn sok védett madárfaj látható, az eddig észlelt fajták száma több, mint 200.

A környező területeken sok őz, nyuszi látható, és ősztől tavaszig a Hortobágyon tartózkodó darvak itt keresnek táplálékot.

A belső tó (a fürdőből is megközelíthető) madárvilága relatíve kis mérete ellenére elég jelentős. Nagy kócsag, törpegém, szürkegém, vizítyúk, szárcsa, jégmadár, kakukk, nádiposzáta, függőcinege, barkóscinege, sárgarigó, gyurgyalag fellelhető az év különböző szakaszaiban.

[do_widget Text]

Rendezvények

Berekfürdő 2
A nyár folyamán koncertek vannak a strand területén
A Nagykunsági töpörtő és Pörc fesztivál
Advent

Szállások

Két relatíve nagyobb termál gyógyhotel illetve magánszállások találhatók itt.

Látnivalók a környéken

A Tisza tó területe, Abádszalók és Tiszafüredi térség nincs messze innen, és a Hortobágy is közel van. A Tisza tó fantasztikus, mindenképp érdemes idelátogatni, egy életreszóló élménnyel lehetünk gazdagabbak. Én javaslom a csónakázást, érdemes legalább 2-3 órás túrára menni, a túrák Tiszaörvényen és Poroszlón indulnak. Az Újonnan épült Ökocenterben (Poroszló) található Európa legnagyobb édesvízi akváriuma. 2-3 méteres vizák, és egyéb halak úszkálnak az akváriumban. Karcagon a szélmalmot érdemes megnézni.

 Posted by at 12:27 du.