Visegrád

 

Visegrád

visegrád

Frady Endre:
Visegrád

Ha a kedvünk mísz és fanyar,
Oda menjünk, ahol vár a
Mindig kies Dunakanyar
S Visegrádnak fellegvára!

Vidáman köröz egy sirály
S lecsap, mivel van sok hal ott.
Kastélyából Mátyás király
Nem látja ezt, mert már halott.

Lelkes tömeg nyári boboz,
Sportolástól mindegyik oly
Fitt, mint fenyőn hizlalt toboz,
S ajkukról száll örömsikoly.

Bevezetés – Visegrád

Visegrád az egyik legszebb hely Magyarországon. A város kedvelt hely volt már a Királyok körében is. Minden van itt amire egy turista vágyhat: hegyek, természeti szépségek, víz, történelem, szigetek, gyönyörű panoráma, vízesések. A Dunakanyar megcsodálható a 333m magasan épített fellegvárból. Még termálhotel is van itt. Visegrád Budapesttől autóval kb 40km-re található. A város erdőkkel borított hegyekkel van övezve, minden oldalról. Visegrádot javasolták az Unesco Világörökségi helyszínek közé. Visegrád lakossága mindössze 1500-2000 fő, ami meglepő lehet.

Nézzük a látnivalókat itt, a Fellegvár látogatása egyébként azért némi gyaloglással jár.

1. A Fellegvár

visegrád 3
az egyik közeli hegy tetején található a Duna mellett. Innen gyönyörű kilátás nyílik a Dunára és a Szentendrei szigetre. A fellegvárnak legalább három szintje van. A középső tágas szinten lovaglási lehetőség is van gyermekeknek a Várfal mellett. A felső szinten pár múzeum található a környék vadvilágáról, történeti fegyverekről és a Panoptikum.

visegrád 4
A parkoló a Fellegvárnál, innen lehet bejutni, mikor mi voltunk, kétféle jegy volt, a drágább jeggyel a panoptikumba és még pár helyre lehetett pluszban bemenni.
visegrád 6
visegrád 9
A kilátás pazar, vagy királyi úgy is mondhatnám. Jó látni a sok zöld területet. A távolban a Szentendrei sziget Északi csúcsa.
visegrád 7
visegrád 8

2. Különböző múzeumok a várban

visegrád 10
A fellegvár felső szintjén különböző kiállítások tekinthetők meg. Lehet itt látni különböző fegyvereket, korabeli ruhákat, és különböző állatokat is.
visegrád 11
visegrád 12
visegrád 13
visegrád 14

3. A Visegrádi Arborétum

visegrád 2
egy nagyon szép hely a Visegrádi hegyek lábánál. Nem arborétum kinézete van, inkább szép ember által telepített erdő, egy patak mellett. A terület nagyon vonzó a természetszerető emberek számára. Ahogy átkelünk a patakon egy szép étterem fogad bennünket, a túra itt kezdődik. Jegyet az étteremben lehet váltani. Az étterem neve Ördögmalom étterem (részletek alább). Pár Pisztrángos tó is van a környéken.
visegrád 5
A Fellegvár a távolban a fák között.

4. Visegrádi Királyi Palota

– A Királyi Palota a 14. században épült. Az aranykor Magyarországon a 15. században volt Mátyás Király uralkodása alatt amikor olasz Reneszánsz mesterek dolgoztak Mátyásnak. Giovanni Dalamata végzett sok szobrász munkát itt, például a híres Hercules kutat is ő készítette. Később a török hódoltság alatt az egész épület eltűnt, páran kételkedtek abban, hogy egyáltalán valaha volt itt valami. A helyszínt 1934-ben Schulek János fedezte fel. Az Összes híres magyar archeológus és történész dolgozott a projekten. Eredetileg az épület négyzet alaprajzú volt, falakkal körbekerítve (123x123m). Néhány kert, épület, borospince, szobrok,és kápolna volt a falakon kívül.

5. Visegrád nyári Bobpálya

A Bobpálya nagyon népszerű a diákok és családok körében is. A pálya a 11-es út mellett található.

6. Salamon torony vagy alsó Vár

– Korábban össze volt kötve a Fellegvárral és közös védelmi rendszert alkottak, ma Mátyás Király múzeumként funkcionál.

7. Mátyás Király Múzeum

Mátyás Király 1458-1490 között uralkodott. Apja Hunyadi János a törökökön aratott győzelmei révén lett híres. A Mátyás Király múzeum tárlatai a Salamon toronyban (alsó vár), a Királyi palotában és a Fő Templom védőtetővel védett épületében tekinthetőek meg.

[do_widget Text]

8. Görgey Artúr háza

Görgey Artúr volt a tábornok az 1848-49 Magyar Forradalomban. Görgey 98 évet élt 1818 és 1916 között. Az élete utolsó 30 évét Visegrádon töltötte, Klagenfurti fogsága után ebben a házban élt, idejét főleg írással és kertészkedéssel töltötte.

9. Ördögmalom vízesés

Visegrád gazdag természeti szépségekben. Az Ördögmalom vízesés egy nagyon szép hely a Visegrád és Pilisszentlászló közötti erdészeti út mellett az Apátkúti halastavak után.
Az alábbi képen nem ez a vízesés látható, de nincs messze innen.

10. Rám szakadék

A Rám szakadék az egyik legnépszerűbb turistaút az országban, a Pilisben, a Rám patak völgyében. Az út Dömösről indul Dobogókőre jelenleg csak alulról fölfelé járható (engedélyezett). A túra kb 2-3 órát vesz igénybe a fizikai kondíciótól függően.
Havas vagy esős időben jobb máshol tölteni az időt. A szintkülönbség a két végpont között 112m. Néhol rozsdamentes korlátok segítik a mászást. A területet kb 60,000 ember látogatja évente. Dömösről a zöld jelzést kell követni, aztán a sárgára váltunk az út tetején. Dobogókő a bal oldalon lesz, ha jobbra fordulunk, a Lukács árokhoz jutunk, amely nem olyan veszélyes, és aztán visszamehetünk Dömösre az erdészeti úton, az Árpád várat elhagyva.

Fontos dátum Visegrádon

1335-ben több Király találkozott itt és Habsburg ellenes szövetséget kötöttek: I János Bohemiából és a fia a későbbi IV. Károly, III. Kazimir Lengyel király and Károly Róbert Magyar Király többek között. Itt megegyeztek több dologban, és János és Kazimir békét kötöttek egymással. Volt egy második találkozó is 1339-ben.

Festiválok Visegrádon

A Fő esemény a Nemzetközi Lovagjátékok itt.

2015 júl 10-12-én lesz az idei Palotajátékok.
A facebookon van egy oldala a Palotajátékoknak. Itt vannak videók is.

Alább a tavalyi programok.
2014-ben Július 11-14-én volt megtartva, hasonló dátum lehet 2015-ben is.
A programból (a program részei):
-Mindenféle kosztümös lovagjátékok
-Lovagrandek Magyarországról, Lengyelországból, Csehországból, Szlovéniából, Szerbiából
-Sakk élő bábukkal
-Solymász bemutató
-Vásár mindenféle termékekkel
-Koncert történelmi zenékkel
-Ijászverseny
-Fáklyás felvonulás a Templomtól a Királyi palotáig
-Királyi borkóstoló, a legjobb magyar borokból
-Katonai tábor a városi parkban
-Középkori mesterségek bemutatója
-Utcazenészek, komédiások, humoristák, és középkori képek

Visegrádi éttermek

visegrád 15
A képen az Ördögmalom étterem az Arborétumnál.

Hotel Silvanus Panorama étterem

Díjnyerters étterem fantasztikus panorámával
Cím: 2025 Visegrád, Fekete-hegy.
Tel: +36 26 398 311

Ördögmalom étterem

Az erdőben, mögötte van az arborétum

Cím: GPS koordináták:
47°46’13.21″ É
18°58’58.78″ K
Tel:+36-20-623-74-91

Patak étterem

Cím: 2025 Visegrád,
Mátyás kir. u. 92-94.
Tel: +36 26 397 486

Reneszánsz étterem

Cím: Visegrád, Fő utca 11, 2025
Tel: +36 (26) 398 081

Don Vito pizzéria

Képekkel a Corleone Keresztapa c filmből
Cím: 2025 Visegrád, Fő u. 83.
Tel: +36-26-397-230

Kovacs-Kert étterem

Cím: Visegrád, Rév utca 4, 2025
Tel: +36 (30) 921 4303

Sirály étterem

Cím: 2025 Visegrád, Rév u. 15.
Tel: +36 (26) 398 376

Plintenburg étterem

Cím: 2025 Visegrád, Révkikötő
Tel: +36-30-544-78-77

Nagyvillám étterem

Cím: Visegrád, Feketehegy utca, 2025
Tel: +36 (26) 398 070

Mogyoróhegy étterem

Cím: Visegrád, Mogyoróhegy, 2025
Tel: +36 (20) 434 8252

Látnivalók a környéken – Visegrád

Visegrád a Dunakanyar része, ez a terület fantasztikusan gazdag történelmi, természeti, tájképi és turisztikai értékekben. Budapesttől kissé távolabb Esztergom szintén egy különleges hely amit érdemes meglátogatni. A 100m magas katedrális, klassz éttermek, szép éttermek, táj és természet fogad bennünket. A Maria Valeria hídon Szlovákiába mehetünk. Szentendre a festők városa Budapesthez közel szintén kedvelt turistacélpont. A falumúzeum, rengeteg egyéb múzeum, vásár, keskeny utcák fogadják az idelátogatót. A következő rendkívül népszerű hely a Pilis és a Visegrádi hegység, gyönyörű erdőkkel, és kristálytiszta levegővel. A Pilisben Dobogókő a leglátogatottabb. A legmagasabb pont kb 750m. A biciklizni szeretőknek aszfalt kerékpárút van a Duna mentén, Budapesttől (igazából Gödtől indul), ami egy különleges élmény. Az út a Keleti oldalon halad a Budapest-Vác-Szob vonalon. Az út hossza 44 km. Vác a Duna túloldalán szintén egy érdekes hely.

 Posted by at 10:23 de.