Alcsút arborétum

 
Alcsút arborétum

Az Alcsút arborétum relatíve nincs messze Pesttől (Etyek után jön), ezért gondoltuk ellátogatunk ide.
alcsut arboretum 1

Alcsút arborétum

Elhelyezkedés: 8086 Alcsutdoboz

Megközelítés Budapestről: Budapest-Biatorbagy-Etyek-Alcsutdoboz (lásd alább részletesen). Más irányból is ide lehet jutni. Budapest központjától kb. 50km-re található Alcsút.

[do_widget Text]

Hogyan juthatunk ide ?

Budapestről: M1-M7 autópálya közös szakasza (7.4km), M1 Győr felé (27.7km attól a ponttól ahol szétválik az M1 és az M7 autópálya) – 1-es számú főút (2.3km) ez párhuzamos az autópályával a bal oldalon – 811-es számú út (7.6 km)

alcsut arboretum 2

Virágözön

Ittjártunkkor nagy virágözön fogadott bennünket. Többféle színben, méretben és formában.
alcsut arboretum 3

Nyitvatartás :

Az arborétum minden nap 10-18h óra között van nyitva tavasszal, 10-16h között télen

alcsut arboretum 6

Terület:

40 Hektár

Növényfajok száma:

540 féle fa található itt

alcsut arboretum 7

Belépődíj :

700 Huf/fő, 450 HUF/fő, csoport 600 HUF/fő (10 fő felett) (2014)

Egyebek :

Kutyák nem vihetők be

Alcsútdobozról

Alcsútdoboz vagy egyszerűen csak Alcsút egy kisebb méretű érdekes település, Alcsutdoboznak 1454 állandó lakosa van a 2009-es népszámlálási adatok szerint. A nagyméretű arborétum a fő attrakció itt. József Nádor kertjének is nevezik, ugyanis az volt a múltban.

Történet

József herceg 1820-ban alapította meg az Alcsúti arborétumot. Etyek felől közeledve egy gyönyörű Platánfa sor található Alcsút előtt az idevezető út két oldalán. A terület zöld, dimbes-dombos, szőlőkkel tarkított. Az arborétum nagy zöld terület kevés épülettel, építménnyel. Több szép kisebb tó is van itt, viszonylag kevés épített tárggyal, kis szigettel. Bár mikor megérkeztünk a parkoló tele volt autókkal, nem nagyon találkoztunk más emberekkel a nap nagy részében, ami a kert méreteit bizonyítja.

A közeli étterem egy jó lehetőség a szép virágok és fák közötti kiadós séta után.

Mit láthatunk az Alcsúti arborétumban ?

Különféle fákat, növényeket, több kisebb tavat, kis szigetet Neo-klasszikus Kastély romot (csak a homlokzat van meg ), Neo-klassikus istállót (ma iskola), Templomokat, esetleg különféle élőlényeket, madarakat, bogarakat, esetleg kisebb emlősöket.

Érdekességek

Az arborétum rajzáskor (június) szentjánosbogár megfigyelő túrákat szervez, amelyek olyan népszerűek lettek, hogy több ezer ember is megjelent egy-egy ilyen éjszakai látogatáson.

Környékbeli látnivalól programok

Etyek a legnyilvánvalóbb célpont a közelben. Van itt Golfpálya, filmstúdió, és a bortermesztés is a falu jellegzetessége. A dimbes-dombos rendezett terület eléggé élvezhető látványt nyújt. Nem véletlen hogy a filmstúdió és a golfpálya is ide épült.

Alcsút arborétum további képek
alcsut arboretum 4alcsut arboretum 5


 Posted by at 2:25 du.