Arborétumok botanikus kertek

 
Arborétumok botanikus kertek
arboretumok botanikus kertek 3

Bevezető

Sok különleges, szép botanikus kert van Magyarországon. Ez is az ország értéke, mire egy fa ekkorára nő, nemzedékek váltják egymást. Érdekes, egzotikus növényeket, fákat, kis tavacskákat, és általában sok madarat is láthatunk ezeken a területeken. Több botanikus kert is természetvédelmi terület besorolás alá tartozik különleges élővilága miatt. Sok ilyen kert kastélypark, és a tűlevelűek voltak a meghatározóak a telepítésükkor.


Ez egy áttekintő oldal az összes arborétum listájával, az egyes arborétumokról az aloldalakon lehet tájékozódni részletesebben. Az oldalak folyamatosan lesznek feltöltve.

[do_widget Text]

A látogatásukra a május-június a legmegfelelőbb általában, ekkor még nincs olyan meleg, és a virágok is nyílnak.

Arborétumok részletes leírással és képgalériával:

Jelenleg: Alcsút, Szarvas

Hamarosan: Sárvár, Püspökladány, Sopron, Tiszakürt, Budapest füvészkert, Soroksár, Szeged, Zirc


Hazai arborétumok és botanikus kertek

Alább ABC sorrendben találhatóak meg a hazai botanikus kertek.

Alcsút

arboretumok botanikus kertek
Pesttől nem olyan messze található József Nádor kertje. Volt itt egy kastély is, amiből már csak a főhomlokzat tekinthető meg. Sok szép növény, fák, kis tavacskák, kis sziget találhatók itt. Érdemes eljönni ide egy kellemes napot eltölteni. Etyek után még Alcsút előtt egy szép platánfákból álló fasor is van.

Cím: 8086 Alcsútdoboz


Badacsonyörs Folly arborétum

Borászat is található itt a főként örökzöldekből álló arborétumban. A 3 hektár területű arborétum fáit a Folly család három generációja ültette. A Balatonra is rálátni. Az arborétum mellett díszfaiskola is van.

Cím: 8257 Badacsonytomaj, Kápolnavölgyi út 25
Telefon: (70) 338 7377


Bakonybél arborétumok

Bakonybélben a Magas Bakony közepén több arborétum is van. Az egyik a Szépalmapusztai, a másik a Szent Mauríciusz Monostor arborétruma a település Déli részén. A 3 hektáros arborétum mellett 1.5 hektáros gyógynövénykert is van itt.

Cím: Bakonybél Szent Gellért tér 1.


Balatongyörök, Büdöskúti arborétum

A 65 hektáros arborétumot Horváth Károly erdőmérnök kezdte 1937-ben. Az arborétum 5-7 km-es erdei túrával érhető el. Nevét a korábban még működő forrásról kapta. Az arborétum ingyenesen látogatható.


Bábolna

A 16.5 hektáros arborétum Bábolna központi részén a csikótelep mellett található. A belépés díjtalan, az arborétum 7-18h között tart nyitva. Az arborétumban található a híres lovak emlékparkja, ahol 54 ló emlékműve látható külömböző emlékdombokon, erdélyi motívumokkal díszített emléktáblák és kopjafák kíséretében. Az arborétumban két kisebb tó is található amelyek egymással összeköttetésben vannak.


Bárdudvarnok Kaposdadai arborétum

A fenti település Somogy megyében helyezkedik el, Kaposvártól nem messze. A völgyben elhelyezkedő gyűjteményben a különféle fenyőfélék közül a mammutfenyő és a jegenyefenyő is megtalálható.

Cím: Bárdudvarnok, Kaposdada 5.
Telefon: +82 310 645


Bárdudvarnok Zsippói Madár és élménypark

Ugyanitt közel 100 fajta madár főleg galamb és tyúkfélék, papagájok 2.5 hektár területen.
Különböző növényeket és tojásokat is lehet vásárolni, a paraszti élet bemutatása tárgyak, eszközök, képek, 100 növényfajta természtésének bemutatása. Pónilovak, szamár, kiscsacsi. Sportpályák is vannak.

Cím: Bárdudvarnok 7478, Zsippó
Telefon: (82) 713-089


Bátonyterenye Tuzson arborétum


Budakeszi

A fokozottan védett természeti területen elhelyezkedő Budakeszi arborétum előzetes bejelentkezéssel látogatható. A területen 1060 különféle növény, főleg fenyőfélék tekinthetők meg. A terület a Pilisi parkerdő Zrt gondozásában áll. A terület csoportosan látogatható egy csoport legfeljebb 30 főből állhat. 1 héttel a látogatás előtt lehet jelentkezni a +23 451 133 telefonszámon a Budakeszi erdészetnél. A séta időtartama 2-2.5 óra a díj minimum 10,000 Forint (a csoportra értendő)


Budakalász

A Gyógynövény Kutató Intézet Botanikus kertje.


Budapest

arboretumok botanikus kertek 4
Három Botanikus kert is van itt, a Füvészkert, a Soroksári arborétum (M0 és M5 körül) és a Kertészeti Egyetem kertje a Budai arborétum. A füvészkert a 8. kerületben található közel a Természettudományi Múzeumhoz. Bár nem olyan nagy a területe, mint némelyik vidéki arborétumnak azért érdemes benézni. Nagyon sokféle növény van, van itt trópusi melegház, kaktuszok, orchideák, tipikus folyóparti növényzet, bambuszok, és van még egy titkos faj is. A Budai arborétum a Gellérthegy oldalában a Kertészeti Egyetem kertje.

A Soroksári arborétum egy eléggé elhagyatott, nagy területen elterülő park az M0 és M5 autópályák által határolt területen. Van itt faiskola is egy külön területen. Sokféle növényfaj vannak közte egzotikus fajokkal.

Bár nem arborétum a Népliget is érdekes lehet a növények kedvelőinek, valamint a Városliget és a Fővárosi Állatkert és Növénypark is, ami mostanában sok változáson ment keresztül és nagyon klassz időtöltést kínál, akár egész napra.


Cégénydányádi Kastélypark

Szabolcs Szatmár megye Keleti részén található.


Csácsbozsoki arborétum

Lásd Zalaegerszegnél, ott van. Nevezik egyszerűen Csácsinak is.


Csákvár Szanatórium Kert


Cserszegtomaj

Cserszegtomaj Hévíztől kb. 3 km-re található. Az 1966-ban Horváth Jenő botanikus által alapított arborétumban kb 200 féle fenyő található. Az arborétum kb 20 ha területen helyezkedik el.

Cím: Cserszegtomaj, Barát u 15.


Csurgónagymarton Ágneslaki arborétum

Előzetes bejelentkezéssel engedéllyel látogatható. Az arborétum egy félszigeten található, amelyet halastavak vesznek körül.

Cím: Csurgónagymarton, Ágneslak, 8840
Telefon: +36-82/594-930


Debreceni arborétumok

Debrecenben több arbotétum is van, valamint a Nagyerdő nevű terület és érdekes lehet a természet kedvelőinek.

Debreceni Egyetem arborétum

Cím: Debrecen, Egyetem tér 1.

Debreceni Diószegi Sámuel arborétum

Cím: Debrecen, Hollós u. 3

Debreceni Erdőspusztai arborétum

A 18 hektáros Füvészkert a várostól kb. 10km-re keletre található.

Cím: 4079 Debrecen, Fancsika tanya 93/A.


Dénesfai arborétum

Dénesfa a Nyugati határszélen helyezkedik el.


Dozmat arborétum

Dozmat a Nyugati határszélen helyezkedik el.


Dunaujváros Baracsi úti arborétum

Cím: Dunaújváros, Baracsi út, 2400
Telefon: (25) 500 150


Erdőtarcsa Dabasi-Halász arborétum

Erdőtarcsa a Cserhátalján található. Papp József kertészmérnök állította össze a parkba telepítendő fajok listáját 1957-ben. Sok érdekes növény található itt, 108 fafaj. Információink szerint a park kissé elvadult.

Cím: Erdőtarcsa, Rákóczi u 12.
Telefon: 32/478-050


Erdőtelek

Erdőtelek az Alföld északi peremén található, kissé délre az M3 autópálya vonalától. Az arborétum a falu központjában található.

A kertet dr Kovács József alapította, a kert az apja kastélya körül helyezkedett el, amelyet 1890-ben vásárolt. Az arborétum 25.5 hektáros területe jelenleg a Károly Róbert főiskola kezelésében van. A területen 1200-féle különböző növény található. Fokozottan védett területek is vannak az arborétumban, amely mesterséges tóval és füzes égerlápos területtel is bővült.

Nyitvatartás:

Munkanapokon 7.30-16.00 óra között.
Munkaszüneti- és ünnepnapokon 10.00-16.00 óra között.

Kérésre szakvezetés biztosított!

Bejelentkezés és információ:
36/496-022 vagy 30/349-5689 telefonszámon[do_widget Text]

Fehérvárcsurgó kastélypark

A volt Károlyi kastély parkja. A kastély jelenleg szállodaként üzemel. Régebben még Szalakóta is költött itt az egyik odvas fában. A park 40 hektár területen helyzkedik el.

Cím: Fehérvárcsurgó, Petőfi Sándor u. 2, 8052
Telefon:(21) 311 0400


Felsőpetény arborétum


Gödöllő

A Szent István Egyetem botanikus kertje. A kert egy vadkörtefáját 2013-ban az év fájává választották. Kossuth e fa alatt fogalmazta meg a Függetlenségi nyilatkozatot és az egyik Grassalkovich gróf e fára menekült a vadkan elől. Ha már eljutunk Gödöllőre érdemes a kastélyt is megnézni. A kastély és a botanikus kert között egy szép park van.

Gödöllő, Páter Károly u. 1, 2100
(28) 522 000


Gyulai Pósteleki arborétum

A Weckheim kastély kertje. Nem Gyula belterületén van, sajnos a kastélyt szédszedték.


Harkány

Jelenleg egy Hotel működik itt az arborétumban.

Cím: 7815 Harkány, Siklósi út 21.
Telefon: +36 72 480 808


Hencse

A Márffy kastély parkjának legkülönlegesebb növénye a kétágú 17m magas tiszafa. Jelenleg golfpálya is működik itt a festői környezetben. A golfpálya 6248m hosszú, par 72-es 18 lyukú. A terület mérete 170 hektár, amelynek a területe tavakkal, árnyas fákkal, lankás hegyekkel tarkított. Gyakorlópálya is van.

Cím: Hencse, Kossuth u 3.


Hosszúhetény – Püspökszentlászló

Hosszúhetény – Püspökszentlászló a Zengő hegy Északi oldalának egyik völgyében található. A faluban összesen 32 telek található, nagyrészt régi parasztházakkal. A házak nagyrésze üdülő.
A hat holdas arborétumot Hettyei Sámuel Püspök létesítette. A kastélyt és kápolnát amely körül az arborétum elhelyezkedik gróf Esterházy Pál László pécsi püspök építtette 1797-ben. A kertben 25 fajta fenyőfa és 80 másmilyen növény található.

Cím: 7694 Hosszúhetény, Püspökszentlászló utca, 7694
Telefon: (72) 490 828

Hőgyész arborétum
Kaposvár Desedai arborétum
Irottkő

Irottkő Natúrpark. Irottkő az Osztrák Magyar határon található, az Alpokalja területén helyezkedik el. Nevét a 882 magas hegycsúcsról kapta. A Natúrpark 15 település közigazgatási területét foglalja magába.

Cím: Kőszeg, Rajnis József utca 7, 9730
Telefon: (94) 561 556

Karcagi arborétum

A Karcagi arborétum a Debreceni Egyetemhez tartozik. Bejelentésre lehet látogatni.

Cím: Karcag, Kisújszállási út, 5300
Telefon: (59) 311 255

Kám Jeli arborétum

A Kém község határában található Jeli arborétum létrehozása Ambrózy-Migazzi István gróf nevéhez fűződik. “Örökké zöldellő kert” volt a gróf jelmondata. A kezdetben 5 hektáros terület 107 hektáros védett területté fejlődött. Fenyőgyűjtemény, atlaszcédrusok, rododendronok (300 taxon több mint 1000 növény), borókák, lágyszárú növények. A arborétum a park, alátelepített fenyves és tájövezetek részekből áll. Kilátó is van. A területet a Szombathelyi erdészet kezelésében van.

Kecskemét arborétum

A Kecskeméti arborétumot 1986-ban kezdték telepíteni, dr. Gőbölös Antal ötlete nyomán. Először a közönséges fajok kerültek telepítésre 2.5m-es sortávolsággal később a dísznövények és az egzóták. Az arborétumban van egy kb 2 hektáros egyházi terület is. Az arborétum területe 62 hektár ami a város körüli zöldövezeti gyűrű részét képezi. Az arborétum tölggyűjtemény, véderdő és gyűjteményes részre tagolódik. Az arborétum területén több ősgyepmaradvány is van. Több mint 800 féle fásszárú növény található az arborétumban. Az arborétumban egy 610m hosszú tanösvény is van, amely 15 állomásán a különböző élőlényekkel ismerkedhetnek a látogatók.

Cím: Kecskemét, Nyíri út 48, 6000
Telefon: (76) 492 455

Kiscsehi, Budafai

A Zala megyében található 46 hektáros Budafai arborétum Kistolmácstól Kiscsehitől és Bázakerettyétől egyaránt 3km-re található. A terület a Zichy család tulajdona volt a kastéllyal együtt amit leginkább vadászatra használtak. A parkban 132-féle tűlevelű és 88-féle lombhullató fafaj található. Új kilátó és játszótér is van a területen, valamint tűzrakóhelyek, és szobrok is vannak. Kis tó és új víztározó is van.

A Makk kaland kalandmászóka rendszer elemei akácfából egyedi fafaragásokkal készültek. Van itt makk-torony játszóvár, egyensúlyozó pályarendszer, csúszdatorony, kötéltorony, pókhálócső és hintaágyas ringó is.

Kőszeg Chernel kert

Bükfürdő sincs messze innen. Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont néven fut jelenleg. A környéken számos különleges madárfaj él. Az 540m2-es alapterületű látogatóközpont mellett sebesült madarakat (bagolyokat és ragadozó madarakat) látnak el. Van itt egy védett növényeket bemutató tanösvény is.

Cím: Kőszeg Arborétum utca 2. 9730‎
(94) 362 676

Lábatlan Gerenday garden

A Gerenday család a kor vezető vállalkozója sírköveket készített a piszkei mészkőből. A cég 150 embert foglalkoztatott. A Park a Gerenday kúria mellett van. A Gerenday család által 1890-ben alakított fenyőkertészet egyik szép fája a Párizsi Világkiállítás aranyérmét nyerte el. Később szabadtéri színpadot is emeltek ide. A kert főleg örökzöldekből és ritka fajokból áll.

Magyarhomorog Bihari arborétum
Martonvásár

A Velencei tó irányában a 7-es úton a lámpánál van Martonvásár. Sokat álltam itt a dugóban, a Balatonról hazafelé jövet. Az arborétum és a Brunszvik kastély a Magyar Tudományos akadémia tulajdonában van. Van itt kis tó is szigettel, hangversenykerttel. A kert területe 70 hektár. Érdemes megnézni.

Miskolc Avas arborétum

Elsősorban tűlevelűekből van hatalmas gyűjtemény, 1.5 hektáron. 1986-ban kezdték a növények telepítését. 4.5 hektáron elkezdődött a lombos fák telepítése is.

Nemesvitai botanikus kert

Nemesvitai botanikus kert és kísérleti erdő

Cím: Nemesvita, Szenbékü u. 1/c, 8311
Telefon: (20) 437 7661

Neszmély Somlyói arborétum

Az arborétumban található 400 éves 522cm kerületű kocsányos tölgy az év fája lett 2015-ben.

Nyíregyháza Tuzson arborétum
Nyírpazony

A terület Nyíregyháza Sóstó és Nyírpazony Kabalás között helyezkedik el. A terület homokbuckás dimbes-dombos, néhol agyagos. A terület közelében mocsaras terület található kócsagokkal, homokfalak gyurgyalagokkal, jellegzetes Nyírségi növénytársulások találhatóak. A terület szépségére Molnár Ibolya festőművész figyelt fel, aki 1994-ben vásárolta meg a területet. A terület nagysága 2.5 hektár. A jellegzetes növényvilág megtartására törekedtek, de kaptak más növényeket is más arborétumokból.

Olaszfalu Alsóperei
Orosháza, Rágyánszky

Rágyánszky János kertész alapította 1952-ben a 3 hektáros arborétumot örökzöldekkel, Mammutfenyőkkel, cédrusokkal. Elsősorban kutatásra használják. Kb 2000 növényfaj található itt.

Örkény arborétum
Pannonhalma

A Világörökségi Pannonhalmi Apátság érdekes célpont, az arborétum mellett van itt borozó is. Az arborétum területe 22 hektár. Az első kertet a 10. században alapították. Komoly madárvilág is van itt, és szinte minden kontinensről származó növények. Kb 1000-féle növény és 150-féle madárfaj van itt.

Parádsasvár Rudolf Tanyai arborétum
Pákozd, Sukoró

A Velencei tónál. A 96 hektáros területen számos fa és cserje található, az arborétum kilátójáról a környék megszemlélhető. Van játszótér és füves sportpályák, ivóvíz és tűzrakó helyek, kis belső tó, tájmúzeum a vidék geológia viszonyairól, állatvilágáról.

Pécs Pintér kert arborétum
Pécs Petőházi arborétum

Cím: 9443 Petőháza, Kinizsi Pál
Földrajzi koordináták: É 47° 21′ 20″, K 16° 32′ 6″
Telefon: +3699380965

Polgárdi arborétum
Porvai Kisszépalmai arborétum
Pusztazámor Barcza kastélypark arborétum
Püspökladány

arboretumok botanikus kertek
A Püspökladányi arborétum a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozik. Igazából nagy része a területnek egy nagy erdő, amely mint ilyen elég hangulatos (vadregényes). Van pár kisebb tó is benne. Sok felirat nincs, inkább a kert első részében.

Püspökszentlászló

Dél Magyarország, Kelet-mecsek

Recsk Jámbor Vilmos arborétum

Nevezik Bojtos-Györke tanyainak is.

Sárvár

Sárvár nagyon érdekes hely, van itt vár, gyógyfürdő és arborétum is, valamint a Rába folyó is a város határában folyik, vannak csónakázótavak és a környéken jelentős méretű erdőterület. Lovagolni is lehet. Az arborétum nagy, több kis tó is van benne, érdemes meglátogatni.

Somogyvámos botanikus kert

A Krisna völgyben is van botanikus kert.

Sopron

arboretumok botanikus kertek 3 sopron
A Soproni kert nem arborétum néven fut, hanem a Nyugat Magyarországi Egyetem kertje, azért kár lenne kihagyni. Nagy terület, sokféle növény, madár(tüzesfejű és sárgafejű királyka többek között), mókus. Az Egyetem menzája is itt van, ha valaki olcsón akar ebédelni.

Szabadkai arborétum Kadarkút

Szabadkai Tibor magángyűjteménye, sok ritkasággal, 2000-ben természetvédelmi területté nyilvánították. A területen 290 fajta örökzöld, 120 cserje és 300 évelő növény található meg.

7530 Kadarkút, Körmendi utca 51.

Szarvas

arboretumok botanikus kertek
Az egyik legszebb botanikus kert Magyarországon, a végében a Holt Körössel. Pepi kertnek is nevezik, Pepi grófról (Bolza József), aki az olasz eredetű Bolza családhoz tartozott. Az arborétum területe ma 82 hektár. Közel 1600 féle fa és cserje található a területen. Körülbelül 150 féle madárfaj is megfordul a területen, valamint vannak emlősállatok is, kisebb rágcsálók, nyulak, sünök, sőt őz és róka is. A kertben szép, színpompás pávák is sétálnak, legalábbis akkor amikor mi ott jártunk.

Szeged

arboretumok botanikus kertek szeged fuveszkert
A Szegedi botanikus kert, ami inkább Füvészkert néven fut, a Tisza másik oldalán helyezkedik el mint a belváros legtöbb, legismertebb része (Színház, Paprika múzeum, Dóm tér.) Van itt trópusi melegház, mindenféle érdekes fa és növény. Az arborétum a Szegedi Egyetemhez tartozik. Az arborétumot Győrffy István kezdte el telepíteni 1922-ben, amikor a Kolozsvári Egyetem Szegedre költözött. A terület 17 hektár, van madárbemutató, ivókutak, akadálymentesített WC, és játszótér. Szecsuáni ősfenyő, lótuszvirág is van.

Cím: 6726 Szeged, Lövölde u. 42.

Szeleste

Szeleste Vas megyében a Sárvári kistérségben található. A 13 hektáros kert az Alsószelestei kastélyhoz tartozik. A kastélyt 1855-ben Szentgyörgyi Horváth Ádám építtette. A kastély jelenleg 12 szobás elegáns kastélyszállóként üzemel. A kert angolkert stílusú, utakkal, szelídgesztenye ligettel, fenyvesekkel, tiszafasorral.

Szügy

Szügy Balassagyarmat közelében található, Pesttől Északkeletre. A park a Simonyi kastély parkja. A kastélyt 1755-ben építtették, jelenleg magántulajdonban van. A kastély parkja 1976 óta természetvédelmi terület. Van itt kaliforniai óriásfenyő, piros liliomfa és egyéb érdekes, értékes növények.

Szombathely, Kámoni

Sághy Mihály méhész ültette ide az első fákat az 1860-as években. Méhészként főleg mézelő növényeket és fenyőket ültetett. Később fia Sághy István egzotikus növényekkel gazdagította a kertet, és kastélyt is épített. 1950-től az Erti (Erdészeti Tudományos Intézet) gondozza a területet. Az arborétum területe 27 hektár. Az arborétum főleg fenyőféléket tartalmaz.

Cím: Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Központ. 9700 Szombathely, Szent Imre herceg u. 84/b.

Tápiószelei Agrobotanikus kert
Tar

Az arborétumot dr Tuzson János telepítette, de volt már itt egy 1898-ban telepített Erszébet liget. Az arborétum területe kb. 4 hektár, és főleg örökzöldek a jellemzőek. Különleges az itt található 280cm törzsátmérőjű atlaszcédrus, illetve van itt bércifenyő, balzsamosfenyő, kaukázusi jegenyefenyő, japán juhar, colorádó fenyő is.

Tata Agostyáni arborétum

Az arborétum Tatától 8 km-re található. Az Eszterházyak telepítették be az első fákat 1912-ben (főleg vörösfenyőket és szlavóntölgyeket). A völgyben van két tó és sok érdekes fa, például hegyi mammutfenyő, vérbükk, atlasz cédrus, mocsár ciprus, selyemfenyő, vasfa, japán ciprus.

Tiszaigar

Széky Péter kezdett itt fákkal foglalkozni 1880-tól. Az arborétum területe 19 Hektár. Körülbelül 400 féle fa és cserjeféle található itt. Van itt Mammutfenyő, Kaukázusi jegenyefenyő, Liliomfa, Kocsányos tölgy, tulipánfa.

Tiszakürt

A Tiszakürti arborétum Szarvastól nem messze található, ezért érdemes egyszerre mindkettőt megnézni. Az arborétum kalandpark is egyben, amely a Tisza folyó mellett található.

Tiszalök

A folyó partján található 27 hektáros terület 1200 növényfajjal érdekes programnak tűnik. A parkerdő egyidős a Szarvasi arborétummal. A terület a vizi erőmű tulajdonában van. Kiépített tűzrakó helyek is vannak.

Vácrátót

A Vácrátóti az egyik legtöbb fajt felvonultató arborétum Magyarországon. A botanikus kert területe 27 hektár. A parkban 62 madárfaj fészkel és a tavakban 22 halfaj valamint sokféle puhatestű is található itt.


Vép arborétum kastélypark


Visegrád

A Visegrádi arborétum a Város Dunától távolabbi részén található az Ördögmalom étterem mögött. Inkább erdőnek mondható, mint kertnek, de szép hely és gyönyörű kilátás nyílik például a fellegvárra. A környéken a patakon szép kis vízesések vannak.


Zalaegerszeg

A Csácsbozsoki arborétum Zalaegerszegen található. A város Keleti szélén, a 83-as út mellett található arborétum és sétaerdő területe 83 hektár. Mellette egy több mint 300 hektáros erdő is van. A terület kedvelt kirándulóhely. TV torony is van ami szép panorámát mutat, és az azáleás völgy tavasszal igen népszerű.


Zánka gyógynövény völgy

A Balaton Északi partján fekvő gyógynövény völgy mostanában (2015 március) nyitotta meg kapuit. Körülbelül 500 féle gyógynövény van a 7000 m2-es parkban. A teázóban különleges gyógyteákat és szörpöket lehet kortyolgatni.


Zirc

arboretumok botanikus kertek zirc
A Bakony fővárosában található Zirci arborétum sok különlegességet rejt. A Cuha patak is megjelenik az arborétumban, van itt egy szép tó, és sokféle növény. Az arborétum a Magas Bakony szélén található, és nem is lóg ki ebből a környezetből.


Arborétumok a jelenlegi országhatáron túl, illetve az ország régebbi területein a szomszédos országokban


Erdély Románia területen
Aradi arborétum
Dálnok Beczásy Park arborétum
Gyergyószentmiklós Csiky kert arborétum
Jászvásári arborétum
Kolozsvári arborétum
Mácsai Csernovics kastély arborétum

Két Aradi vértanú is itt van eltemetve.

Marosvásárhelyi arborétum
Marosvécsi arborétum
Piski arborétum
Zabolai arborétum

Mikes Kelemen itt nevelkedett, aki Rákóczi titkára volt. A park területe 34 hektár.

Zsibói arborétum

A Wesselényi kastély hajdani angolkertjáből alakult ki. Vasile Fati a Zsibói líceum biológia tanára kezdett el dolgozni az ügyön 1959-ben. Jelenleg 5000 növény, akvárium és vadaspark is van.


Ausztriai területen
Bécsi arborétum
Insbruck arborétum
Klagenfurt arborétum
Linzi arborétum
Villach arborétum


Szlovéniai területen
Ljubljana arborétum
Trenta arborétum


Betlér Andrássy kastélykert
Szlovákiai területen
Kysihybel-i Arborétum
Lipótújvári arborétum
Malonyai arborétum
Nyitrai arborétum
Selmecbányai arborétum
Pozsony arborétum
Kassai arborétum
Tátralomnici arborétum
Zólyomi arborétum


Horvát területen
Zágrábi arborétum


Szerbiai területen
Belgrád arborétum


Ukrajnai területen
Ungvári arborétum
Kiev arborétum
Krim arborétum


 Posted by at 12:37 du.