Aggtelek

 

Aggtelek barlangrendszer látnivalók

aggtelek

Aggtelek

Frady Endre:

Aggteleki kancsaldal

Ha a barlang setét,
Amit Nap sem süt át
Árnyat vetve mögénk,
Világítsunk magunk!

Huzatos a barlang,
Denevéren bőr leng,
Aki látja, sakált
Imitálva sikolt.

Sok leány és fiú
Halálra vált feje
Jelzi, bőr az egér,
S kire rászáll, ugor.

Néhány cseppkő letör,
„Ki volt az a lator?!?!?!” –
– Főnök bőg mint tulok
S tovább aggul telek…

Merre van Aggtelek ?

Aggtelek az Északi Középhegységben található, közel a Szlovák határhoz. Az Aggteleki karszt területe a Bükk és a Zempléni hegység között található Északkelet Magyarországon Miskolctól Északra.
aggtelek hungary

Hogy lehet ide jutni?

Autóval Budapestről az M3 vagy 3 úton Miskolcig, aztán a 26 számú úton Sajószentpéterig, aztán Kazincbarcika, Berente, Mucsony, Szuhakálló, Kurittyán, Felsőnyárád, Felsőkelecsény, Zubogy, Ragágy, Trizs, Aggtelek.

[do_widget Text]

Az Aggteleki barlangrendszer

Az Aggteleki barlangrendszer az Unesco Világörökség része 1995 óta. Több, mint 130,000 ember látogatja Aggteleket minden évben, több különböző országból. A barlangrendszer rendkívül kiterjedt és a Szlovák oldalon is folytatódik.
Aggtelek területe Domicával együtt a Nemzetközi Ramsar Vizes élőhelyek megóvása Projekt része 2001 óta. Az Aggteleki barlangrendszer egész évben látogatható, a Nemzeti Ünnepeket is beleértve. A Legtöbben Húsvétkor és Pünkösdkor érkeznek ide. A barlang természetes bejárata már ismert volt az Ókorban is, a Neoloitikum embere már itt élt. Az első dokumentum ami a barlangot említi 1549-ből származik. 1825-ig csak a barlang mintegy 1.8 km hosszú szakaszát ismerték.

aggtelek hungary

A Baradla barlang

A fő barlang a Baradla barlang itt, ezt lehet látogatni leginkább, de sok más barlang is található a térségben. A Baradla barlang egy nagy barlangrendszer, három publikus bejárata van: az Aggteleki, a Vöröstói (kb 4km Aggtelektől) és a Jósvafői. A barlang egyes részei betonozott aljzattal, lépcsőkkel és elektromos világítással rendelkeznek, egyes részek azonban nem ennyire kiépítettek. A rövid túrák és a közepes túra a kiépített részen halad, míg a hosszú túránál egy rész a nem kiépített részen van. A barlang egy rendkívül régi cseppkőbarlang nagy termekkel és nagyon hosszú járatrendszerrel. Az egész barlangrendszer hossza 25.5km a mostani ismeretek szerint (ebből 5.3km van Szlovák területen). A látogatható szakasz átlagos magassága 10m és az átlagos szélesség 7-8m. Egyes részeken ennél lényegesen nagyobb méretek is találhatóak. Két időszakos patak is található a barlangban a Styx ami Domica felől érkezik, és az Acheron egy külszíni vízgyűjtő pontból Aggtelek határában.
Manapság a barlang jobbára száraz, de a van egy hely a víznek, ami a két patakból érkezhet.

A barlang bejáratai

A barlangnak a következő bejáratai vannak:

Aggtelek

A rövid és a hosszú túra itt kezdődik.
aggtelek entrance

Vöröstó

A középhosszú túra itt kezdődik.
aggtelek vorosto

Jósvafő

Az egyik rövid túra itt kezdődik, és a közepes és a hosszú túra itt végződik.
aggtelek hungary josvafo

Baradla barlang túrák típusai

Alapvetően háromféle egyszerű túra van:
1. Rövid túra – 1km és körülbelül 60 perc, Aggteleken vagy Jósvafőn indul (a Baradla barlang különböző szakaszain) az Aggteleki az általánosabb
2. Közepes túra 2.3 km és kb 100 perc Vöröstón indul (4km Aggtelekről) – Én ezt javaslom, mivel ez hosszabb, és több dolgot lehet látni, nagyobb élmény, vagy a leghosszabbat a bátraknak, ahol az összes szakaszt meg lehet nézni de tartalmaz nem kiépített részeket is.
3. Hosszú túra 7km – Aggtelekről indul
Ezek a leggyakoribb túrák, de vannak másfélék is más helyszíneken, ezeket külön egyeztetni kell.

Mikor kezdődnek a túrák

Általában a túrák minden két órában indulnak, az utolsó délután 16 órakor.

Speciális barlangtúrák

Van lehetőség speciális barlangtúrákra is. Ezek nem rendszeresen indulnak, ezeket két héttel az indulás előtt egyeztetni kell.

Ezek a túrák:
1. Baradla barlang hosszú túta
2. Baradla barlang speciális túra
3. Kossuth barlang túra
4. Meteor barlang túra
5. Béke barlang túra

Más barlangok Aggtelken

Számos egyéb barlang is található itt. A Béke barlang, a Vass Imre barlang, Rákóczi barlang, Kossuth barlang és a Meteor barlang.
Ezek némelyike látogatható a fent enlített speciális túra részeként.

Aggteleki Nemzet Park hivatalos honlap

Nemzeti Park hivatalos honlapja

Látnivalók és programlehetőségek Aggtelken

A fő attrakció a barlangok itt a legtöbb ember az időt a barlangokban, és a fogadó épületekben tölti. Aggtelek egy kis település, a környék pedig védett természeti területekből áll. A barlang bejáratánál Aggtelken éttermek és egyéb más piac jellegű létesítmények eladók vannak. Lehet itt ajándékot és más egyéb dolgokat venni. A környéken szép erdők és természeti környezet van. Pár tó is van a közelben. A barlangrendszer a Szlovák részen is folytatódik ott Domicának hívják a helyet, pár km-re Aggtelektől.

Látnivalók és programlehetőségek kissé távolabb

Jósvafő szintén egy nagyon kellemes hely a hosszú túra végén. Egy nagyon jó étterem van itt, a sekély vízű patak mellett. Nagyon jól főznek és nem drága. Árnyas fák alatt lehet az ételt kellemes környezetben elfogyasztani. Északra innen a gyönyörű Rakaca víztározó található Szalonna község közelében. Miskolc és Eger a két legnagyobb város a környéken, mindkettőt érdekes meglátogatni. Lillafüred például Miskolc közelében a legszebb helyek közé tartozik. A Palota hotel a Hámori tóval a környező hegyek közepén különleges élményt nyújt. Két barlang is van a közelben egyik a Hotel alatti függőkertből közelíthető meg. Miskolctapolcán barlangfürdő van, ami Európa szinten különlegességnek számít. Eger a várról és a bortermelésről híres. A Szépasszony völgy egy kellemes hely az Egri borok kedvelőinek. Jópár termálfürdő is van a környéken: Egerszalókon egy a wellness hotel van, Demjén egy fürdőfalu pár km-re Egerszalóktól, Bogácson is van fürdő, és Mezőkövesden (Zsóry fürdő) is, ami a népviseletéről is híres. Kissé távolabb a Zempléni hegyek vannak. Ez Magyaroszágon a legnyugodtabb helyek közé tarozik, kevesen laknak erre, gyönyörű erdők és várak várják az idelátogatókat Boldogkőváralján, Fuzéren and Regécen. Kékeden, Füzérradványon is van egy kastély amit érdemes meglátogatni. Vizsolyban az első Magyar nyelvű Biblia (1590) tekinthető meg.

Érdekes Uticélok Linkjei

Eger
Lillafured
Tisza tó
Egerszalók
Füzér
Aggteleki barlang
Miskolctapolca barlangfürdő

 Posted by at 9:34 du.