Lillafüred

 

Lillafüred

Lillafured Hungary

Lillafüred. A kép a Kastélyszálló egyik szobájából készült

Frady Endre:

Lillafüred

Vay Erzsébet volt a Lilla,
Kiről nevesült e csoda,
Gyorsan rohanok is illa-
-berek-nádak-erek oda.

Javaslom, hogy ti is gyertek
Látni saját szemetekkel
Mily szépek a függőkertek,
Szerintem ezt nézni meg kell.

Van itt barlang, s kicsi vasút
Döcög szép zöld tájak mellett
S visz kocka- és hordóhasút.

Vízeséstől tátul a száj,
Átcsónakázható a tó,
Sok a víz, itt nem dúl aszály,
Jót kreált a Mindenható!

[do_widget Text]

Lillafüredről

Lillafüred Magyarország északkeleti részén helyezkedik el a Bükk hegységben, közel Miskolchoz (10 km). Az embernek itt az az érzése, hogy tündérmesébe csöppent: kevés ehhez hasonló hely van Magyorországon. Talán ez a legszebb magyar üdülőhely. Csöndes, és erdő veszi körbe minden irányból. Egy négy csillagos szálloda, a Hámori tó, két barlang, egy állatkert, számos vízesés, erdők mindenütt és két patak a jellegzetessége ennek a vidékben. Ideális hely esküvők tartására, nászutasoknak vagy csak rövidebb, hosszabb nyaralásra. Érdekes módon még a közelben lévő barlangokban is van mód arra, hogy esküvőt rendezzünk, mivel a Nemzeti Park erre lehetőséget biztosít.

Lillafured Hungary

A Kastélyszálló

Palota szállónak is hívják, és ez az igazi központja Lillafürednek. Egy szép hatalmas kastélyt kell elképzelni több, mint száz szobával, gyönyörű berendezésekkel, az alagsorban egy wellness központtal és egy csodás kilátással a karnyújtásnyira elhelyezkedő Hámori tóra valamint a meredek hegyoldalakra. A kastély mellett egy függőkert került kialakításra, ami a szállót körülölelő hatalmas park része.

Hotel Palota Lillafured

A környező hegyek és erdők

A Lillafüredet körbevevő terület egyszerűen elbűvölő: a hegyek, a források, a patakok és az erdők, fák amerre csak a szem ellát. Szerencsére a még megmaradt vadvilág itt még létezik és elég sokszínű. Kristálytiszta a levegő csakúgy mint a vizek, a szabadban eltöltött órákat mi nagyon élveztük és pihentetőnek találtuk.
Lillafüred

Hámori tó

Maga a terület 10 hektárnyi, a tó pedig másfél kilométer hosszúra nyúlik. A tavat mesterséges módon a Garadna patak a duzzasztásával építették ki. Hosszúkás alakú, követve a mellette folydogáló patak mentét. A tó egyik oldalán egy keskeny út tárul elénk, ami alkalmas sétára vagy kocogásra, a kora reggeli órákban pedig akár egy gyorsabb iramú futásra is, amikor valószínű kevés sportolóval akadnánk össze. Nyáron lehetőség van a csónakázásra és a vizibicikli bérlésére is. Hideg és mély a víz, ezért sajnos nem alkalmas a fürdőzésre valamint az úszás is tiltott. Zimankós teleken a korcsolyázás is felmerülhet programként. Az egyik legszebb, legfestőibb tó Magyarországon. Szeretik és népszerű a horgászok körében is: a Magyarországon ritka pisztráng horgászható, fogható itt.

Szent István barlang

A Szent István barlang megközelítőleg 500 méterre helyezkedik el a Palota szállótól, közel a főúthoz. A barlangot 1910-ben fedezték fel úgy, hogy beleesett egy kutya és nem tudott kimászni belőle. Végülis két fiatal ember találta meg a kutyát. A barlangnak az a része, ahol a kutyát megtalálták most Kutya-lyuknak hívják.
Hivatalosan a barlangot a nagyközönség számára 1931-ben nyitották meg. A Bükki Nemzeti Park üzemelteti és fokozottan védett a területe. A barlangjárat teljes hossza 1043 méter, vertikálisan 94 méter, a látogatható terület mindössze 170 méter. Számos elbűvölő alakzat és cseppkő kristály teszi a látogatást vonzóvá és kihagyhatatlanná. A látogatható terület nagy gonddal lett megtervezve és kiépítve korlátokkal, kapaszkodókkal, lépcsőkkel, jól megépített látogatói utakkal és természetesen megfelelő világítással. A világítás elénk tárja a barlang egyedülálló szerkezetét, felépítését. Egész évben látogatható. Vezetett túrákat a látogatók számának függvényében általában minden órában indítanak, minimum 10 fő szükséges hozzá. Látogatók számától függetlenül minden nap kétszer biztosan indulnak vezetett túrák, ezek időpontjai 11:00 és 14:00 óra. A barlang átlaghőmérséklete alacsony, 15 Celsius-fok körül van, még nyáron is ezért ajánlott a pulóver. A túra időtartama 30 perc.
Nyitvatartás: április 1 – szeptember 30. 9:00 – 18:00 (az utolsó túra 17:00 órakor indul)
szeptember 30 – március 31. 9:00 – 15:00 (az utolsó túra 14:00 órakor indul)
Belépő díj:Felnőtt 1000 Ft, gyermek/nyugdíjas 600 Ft, 3 év alatti gyerekeknek ingyenes.
Telefonszám: +36 46/334-130

[do_widget Text]

Anna barlang

Az Anna barlang a Palota szálló mellett, a kert aljában, közel a Szinva vízeséshez található. 508 méter hosszú a járatrendszere, a látogatható terület ebből 208 méter. Ez a barlang is fokozottan védett és szintén a Bükki Nemzeti Park üzemelteti.
Nyitvatartás:április 1 – október 31. 10:00 – 17:00 minden órában indul vezetett túra (az utolsó 16:00 órakor) amennyiben legalább 10 látogató összejön. Az év többi részében zárva tartanak. Hasonlóan a Szent István barlanghoz, itt is biztosan elindítják a vezetett túrákat kétszer egy nap, 12:00 és 15:00 órakkor függetlenül a látogatók számától.
Belépő díj:Felnőtt 1000 Ft, gyermek/nyugdíjas 600 Ft, 3 év alatti gyerekeknek ingyenes.
Telefonszám: +36 46/334-130

Erdei kisvasút

A lillafüredi kisvasút állomás épületének felső szintjén egy állandó kiállítást rendeztek be, mely a múlt tárgyi emlékeit valamint a térség természeti értékeit célozta meg bemutatni. Számos, ezen a vidéken fellelhető és előforduló ásvány továbbá régen használt eszközök tekinthetők meg a kiállítási tárgyak között. Ezek mind a közelben található barlangokból kerültek elő. Vannak olyan kiállítási tárgyak, melyeket a látogató megérinthet és közelebbről is megvizsgálhat. A kisvasút két útvonalon szállít utasokat: az egyik 11 km hosszú, a másik 14 km. A fő útvonal Lillafüreden keresztül viszi az utazni vágyókat Miskolctól indulva egészen a Garadna patak forrásáig.

Programlehetőségek a közelben

Eger, Szilvásvárad, Miskolc, Miskolctapolca barlangfürdő, a Bükk hegységben túrázás vagy hegymászás, horgászás, csónakázás, jégkorcsolyázás (hideg teleken) a Hámori tavon, Miskolci állatkert, Szeleta barlang Miskolcon, a Bükk hegységben a legmagasabban fekvő település, Bükkszentkereszt, itt Üvegkészítő múzeum; Diósgyőrön a Papírgyár Papíripari Múzeuma, Lillafüredhez közel a kék turista útvonalon a fehér sziklák között túrázás, Mezőkövesd, Bogács, Demjén, Egerszalók gyógy-és wellness fürdő, Tokaj

Linkek

Miskolctapolca
Aggtelek
Ócsa
Aggtelek
Visegrád
Eger
Tisza tó
Egerszalók
Füzér

 Posted by at 8:23 du.