100 Magyar jellegzetesség ” Hungarikum “

 
100 Magyar jellegzetesség ” Hungarikum “

Összeszedtünk 100 Magyar különlegességet, Hungarikumot, amely csak Magyarországra jellemző érték. Jó tudni mink van, minek örülhetünk, miért lehetünk hálásak. A számok nem jelentenek semmiféle rangsort, nem is szeretnénk az egyes helyeket és egyéb dolgokat egymáshoz hasonlítani.

[do_widget Text]

A lista a jövőben valószínűleg bővülni fog, ugyanis jóval több mint 100 jellegzetesség van ami említésre méltó.

1. Budapest

100 curiosites
Budapest elhelyezkedése egyedülálló. A Budai hegyek és a Duna páratlan szépségű tájat alkot. Budapest turisztikailag a 25. legnépszerűbb célpont az egész világot tekintve. Évente 4-5 millió külföldi turista járja Budapest utcáit a nem kevés számú hazai látogató mellett.

2. Balaton

100 curiosites Lac Balaton
A Balaton Közép Európa legnagyobb területű tava, területe csaknem 600 km2. (Észak Európában vannak ennél lényegesen nagyobb tavak is.) Picit nagyobb a Genfi tónál, amiben viszont lényegesen több víz van. A Balaton átlagos mélysége 3m. A víz a tóban rendkívül jó minőségű. Nem nagyon van Európában ehhez hasonló tó. A kép Csopakon készült.

3. A Hévizi tó

100 curiosites Heviz
A hévízi tavat, amelynek területe kb 4 Ha a tó alatti barlangban meleg és hideg vízű forrás is táplálja. A tó meleg vize télen is alkalmas a fürdésre. Hévíz rendkívül népszerű a turisták körében. A város nagyon tiszta és rendezett, mintha Ausztriában járnánk.

4. A Hortobágy

100 curiosites Hortobagy
A végeláthatatlan puszta komoly természeti értékeket képvisel. Az első Nemzeti Parkunkat 1973-ban alapították, nemrég ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját. A Hortobágy Unesco Világörökségi helyszín az ősi pásztori életmód miatt. Van itt Madárkórház, Szafari park és kisvasút is.

5. Miskolctapolca barlangfürdő

100 curiosites Miskolctapolca
Pávai Vajna Ferenc ötlete volt a barlangfürdő, amely Európában is kuriózumnak számít. Klassz ! A barlangban párás a levegő, emiatt a vízbe lépve a víz hidegnek tűnik. A barlangban bent már nem hideg, és van melegebb vízű rész is. Ha idáig eljutunk érdemes megnézni Lillafüredet is. Mostanában nyílt barlangfürdő Demjénben is Eger mellett.

6. Aggteleki barlangok

100 curiosites aggtelek
Az Aggteleki Karszt kiemelkedő természeti értékünk. A barlangban található cseppkövek rendkívül régiek. A leggyakrabban a Baradla barlang látogatható, de több más barlang is van a környéken (Kossuth, Meteor, Béke, etc). A Baradla barlangrendszer hossza a Szlovák Domica nevű szakaszokkal együtt kb 25 km. A Baradla barlangban háromféle túra között választhatunk, a két rövidebb túra kivilágított és járdával ellátott szakaszon vezet, a hosszabb túrán van egy kis izgalom is, nem kiépített szakaszon.

7. Tokaj és a bortermő területek

100 curiosites TokajTokaj a Tisza és a Bodrog találkozásánál helyezkedik el. Nagyon szép természeti környezet és a világhírű Tokaji Aszu. A különleges párás éghajlat segít az aszúsodásnak (nemespenész Botrytis cinerea). XIV Lajos azt mondta az Aszuról: A Királyok bora, a borok királya. A Bodrog ideális helyszín vizitúrákhoz.

8. Széchenyi gyógyfürdő , Budapest

100 curiosites Szechenyi spaA Széchenyi vagy “Szecska” egy igazán élvezhető hely. 3 kültéri és rengeteg (18) beltéri medence, különféle hőfokokban, emellett, Szauna-, Gőz-, és Infrakamrák. Sajnos az ára kicsit borsos a legtöbb magyar pénztárcához viszonyítva, de jelentős bevételt jelent a fővárosnak, amire nagy szükség van. Egyébként megéri !

9. Pécs Ókeresztény sírkamrák

100 Curiosites Hongrie Pecs
Pécsett sok Török műemlék található, de az Ókeresztény sírkamrák jóval régebbiek, csak Olaszországban van hasonló jelentőségű lelet. Pécs az Európai Kultúra fővárosa volt 2010-ben. Pécs a Mecsekben található, gyönyörű környezetben. A környező területek is nagyon szépek (Orfű, Abaliget, és több Mecseki település).

10. Pannonhalmai apátság

100 curiosites Hongrois PannonhalmaA Pannonhalmi Apátság világörökségi helyszín 1995 óta. A dombon elhelyezkedő Apátságnak elképesztő kultúrális, művészi és történelmi jelentősége van. Az Apátság mellett arborétum, borászat és étterem borozó is található itt, és a területnek komoly természeti értéke is van. A domb lábánál egy halastó is van.

11. Eger

100 curiosites Hongrois EgerEger sokak kedvence a várral, a Szépasszonyvölgy borospincéivel, a Minaret, a hangulatos belváros, az új gyógyfürdő, és sok múzeum várja az idelátogatókat, például karikatúramúzeum is van itt. A frissen készült rétes a belvárosban nagyon finom. Rendkívül hangulatos, elbűvölő hely.

12. Hollókő ófalu

100 curiosites Hongrois Holloko Hollókő is Világörökségi helyszín ráadásul az egyetlen ebben a kategóriában. A megnevezést az Ófaluban található házak miatt kapta. Van egyébként egy kisebb vár is itt. A fő fesztivál a Húsvét itt, mivel itt még nagy adag vizet kapnak a menyecskék, nem holmi kölnivel locsolják őket.

13. Tisza tó

100 curiosites Hongrois Lac TiszaA Tisza tó átlagos mélysége 1.5 m. Ez meglepő lehet sokaknak. Rendkívül szép hely, gyönyörű természeti adottságokkal. Nem természetes tó, mesterségesen jött létre, a területe 127 km2. Európa legnagyobb édesvizi Akváriuma is megtekinthető itt Poroszlón. Én a csónaktúrát javaslom ha valaki a madarakra kiváncsi, abból is a hosszabbakat, amelyek legalább 2-3 óráig tartanak, felejthetetlen élmény.

14. Lillafüred

100 curiosites Hongrois LillafuredEgy álomszép tündérmeseszerű hely, sokak nászútjának választott helyszíne. A Palota szálló a kb. 10 Ha területű rendkívül szép Hámori tóra néz, amely azon kevés tavak egyike Magyarországon ahol pisztráng is előfordul. Körben mindenütt erdőkkel borított hegyek vannak. Közelben van egy állatkert is az erdőben.

15. Sopron

100 curiosites Hongrois SopronSopron a “hűséges város” egy nagyon klassz hely, saját valutával, gyönyörű természeti területekkel, nagyszerű éttermekkel, múzeumokkal bőségesen felszerelve. Legutóbb 4 napra mentünk, de legalább egy hét kellett volna. Sok mindent érdemes itt megnézni, például a Nyugat Magyarországi egyetem kertjét, a Fertő tavat, és még rengeteg látnivalót a közelben.

16. Lovaglás

100 curiosites Hongrois equitationLovas nemzet vagyunk, legalábbis az a hír járja. Én is ültem már lovon, de nem túl gyakran. Nagyon egézséges sport és az országan rengeteg lehetőség van a művelésére. A legtöbb lovastanya a Kiskunságban található, de rengeteg helyen lehet még lovagolni Somogytól a Tisza tóig. Somogyban például órákat lehet menni csak Erdőben. Több helyen hosszabb több napos túrákat is szerverznek, gyakorlottabb lovasoknak.

17. Ijászat

100 curiosites Hongrois tir larcAz Ijászat a másik nevezetességünk, lóháton íjazva érkeztek őseink Magyarország területére. A világrekordot is mi tartjuk, Mónus József személyében, akinek több mint 600m távolságra is sikerült már kilőnie a nyílvessszőt, többek között indián, és mongol ellenfeleit megelőzve. Csak így tovább. Az íjak különböző anyagokből készülnek (kőris vagy gyertyánfa, nád, tülök) és különböző erősségűek, ezt fontban mérik. A nyílvesszők fenyőből vagy cédrusból készülnek. Magyarok visszacsapó íjat használtak, ami sokkal erősebb volt és messzebbre lehetett vele lőni, mint a hagyományos eszközökkel. Ennek elkészítése meglehetősen hosszadalmas volt, és sok szakértelmet igényelt, amellett a használatához rengeteg fizikai erőre volt szükség.

18. Visegrádi Vár

visegradVisegrád is fantasztikus hely nem hiába jelöltük világörökségi helyszínnek. A Fellegvár 333m magasságban gyönyörű kilátást eredményez a Duna kanyarra. Sok egyéb látnivaló is van itt, többek között nyári bob pálya, arborétum, és több múzeum is. Kihagyhatatlan ! A Palota játékok a legnagyobb rendezvény itt amire sokan érkeznek külföldől is.

19. Esztergomi székesegyház

100 Curiosites Hongrie EsztergomAz Esztergomi Székesegyház a legmagasabb épület Magyarországon a maga 100m magasságával. Az épület területe 5660 m2. (118x49m). Az alapkőletétel 1001-ben volt. Ha már Visegrádig eljutunk, ide is érdemes ellátogatni.

20. Tatai ” Öreg ” tó

100 curiosites Hongrois TataTata a vizek városa. Elég klassz hely. Az Öreg tó környéke a legkedveltebb, a vár is itt van és ősszel ezerszám érkeznek a vadludak, ami külön esemény is lett. Van itt több tó is, és elég szépek, gazdag élővilággal. A tó melletti parkban kellemes éttermek várják többek közt halételekkel az idelátogatókat.

21. Pálvölgyi barlang Budapest

100 Curiosites Hongrie PalvolgyiA Pálvölgyi cseppkőbarlang Budán a Szépvölgyi út közelében található. A kiépített útszakasz 400m hosszú. Nyáron is kb 12 C fok van, ezért melegebb ruha (pulóver) javasolt, és egy sportcipő is hasznos lehet, egyébként a kiépített látogatható szakasz betonozott, kivilágított, járdákkal lépcsőkkel ellátott.

22. Gemenci erdő

100 curiosites Hongrois GemencA Gemenci erdő a legnagyobb ártéri erdő Európában. Komoly állatvilággal, természeti értékekkel rendelkezik. Kisvasút is közlekedik itt. Az erdőben fekete gólya, rétisas, vadmacska számos egyéb védett faj és komoly szarvasállomány található.

23. Szigetvár

100 curiosites Hongrois SzigetvarSzigetvár nagyon érdekes többféle szempontból, egyrészt a történelmi vár itt található, ami nagy hatással volt a Magyar történelemre. Van a várban egy török mecset is, és az ujannan épült fürdő ahol a vár formáit követték az építészeti kialakításkor.

24. Bakony hegység

100 curiosites Hongrois BakonyA Bakony hegység fantasztikus kirándulóhely. Minden zöld, és természetes itt. Véleményem szerint a legjobb helyek Csesznek, Bakonybél, Fenyőfő környékén vannak. Egy egyszerű erdőszéli magaslesbe ülve lehet rókát, szarvast és egyéb állatokat megfigyelni. A Cuha patak völgyében kisvasút is közlekedik.

25. Szarvasi arborétum

100 curiosites Hongrois SzarvasA sok klassz hazai arborétum közül a Szarvasi az egyik. Már a kapu is egy mestermunka. Rengeteg fajta növény, fa, virág látható itt, és a kertben pávák sétálgatnak. Az arborétum hátoldalán a holt Körös helyezkedik el. Szarvason van egyébként gyógyfürdő is, és klassz éttermek is.

26. Velencei tó

100 Curiosites Hongrie Lac VelenceA Velencei tó a Balaton “kistestvére” ami az előnye hogy sokkal közelebb van annál, Budapesttől körülbelül 50km-nyire található. A víz sekély és emiatt könnyebben felmelegszik. A tó horgászásra is kitűnő, és itt figyeltek meg Kék fút (vizityúk fajta) először Magyarországon.

27. Boldogkőváralja

100 curiosites Hongrois BoldogkovaraljaA Zempléni hegység Magyarország legegzotikusabb tájai közé tartozik. A Boldogkőváraljai vár nagyon szép természeti környezetben található, a hegy lábánál található. A vár a Bodókő nevű sziklán áll. Boldogkőváralja falu a vár mellett van, egy kis település. Vizsoly sincs messze innen ahol az első Magyar Bibiliát nyomtatták, a templomban ki lehet próbálni a nyomtatási folyamatot.

28. Orfű

100 Curiosites Hongrie OrfuA festői Orfűi tó Pécstől kb 10km-re található mesterséges tó, amely egy négy tóból álló rendszer tagja. A tavat egy karsztforrás táplálja. A víz átlagos mélysége 3 és 3.5m között van. Kedvelt turisztikai célpont. A többi tó a rendszerben a Pécsi tó (a nagy harcsákról híres, amit a tóban fogtak), a Herman Ottó tó, és a Kováccsszénájai tó.

29. Badacsonyi bortermő vidék

105 badacsony A Badacsony a Balaton északi partján található. Sok borospince van itt, amellett arborétum is található Badacsonyörsön és a vulkáni tanúhegy, amely 437m magas. A hegy két oldalának alsóbb részei alkalmasak szőlőművelésre. A szürkebarát jellegzetes helyi borfajta ami a Franciaországból betelepített Pinot gris-ből alakult ki. Fonyódról komppal elérhető Badacsony.

30. Táncházak

A táncházak jellegzetes magyar formái a mozgás eme fajtájának művelésére. A magyar néptánc mellett az ír és a görög táncházak is népszerűek. Általában ezeken a helyeken oktatás is folyik, úgyhogy a kezdőket is szivesen fogadják.

31. Szentendre

100 magyar jellegzetesség szentendreSzentendre festői kis falucska Pesthez közel. Igazából a festők városának is nevezik. Korábban szőlőt műveltek itt, ma már inkább lakóhelynek és turisztikai célpontnak számít. Egyik előnyei hogy a HÉV-vel is megközelíthető, például a Batthyányi térről. Van itt falumúzeum (skanzen), rengeteg egyéb múzeum és képtár, szép Duna part éttermekkel, szűk sikátorok, hangulatos utcák, vásár, és még szép természeti környezet erdő is játszótérrel.

32. Szemlőhegyi barlang Budapest

A Szemlőhegyi barlang a Pusztaszeri út 35 szám alatt található Budapesten. Az Árpád hídtől a 29-es számú busszal közelíthető meg. A barlang fölött tanösvény található, amely geoloógiai jellegű, Budapest főbb kőzeteit mutatja be, a felhasználásuk módjaival együtt. Lehet itt a liftaknában mászótechnikát gyakorolni, van csúszda és mászóka, vetítőterem és érintőképes tudástár is.

33. Ilona vízesés Mátra

100 magyar jellegzetesség ilona vízesésAz Ilona vízesés a Mátrában található. Egy kis gyaloglás szükséges az eléréséhez (azért nem 10 perc inkább pár óra), például Parádfürdőről. Egyébként a Mátrában a két csúcs (Kékestető és Galyatető) mellett rengeteg vízfolyás, patak található.

34. Zirc arborétum

Zircet a Bakony fővárosaként is emlegetik. Az arborétum nagyon kellemes hely rengeteg különböző növénnyel. A Cuha patak megjelenik az arborétumban egy kisebb tavat táplálva. Sok különleges növény fa és virág található itt, köztük igazi különlegességek, mint például az amúrmenti parásfa, vagy a különleges 40 méter magas hársfasor, vagy a 400 éves kocsányos tölgyfa. Az angolkert stílusú arborétum területe 18 hektár, amely népes madárvilágnak is otthont ad.

35. Ördögmalom vízesés Visegrád

A 25m magas Ördögmalom vízesés a Malomkerti völgyben helyezkedik el, Visegrádtól 2,5 km-nyire. Visegrádtól a piros túristajelzésen illetve a Visegrád Pilisszentlászló erdészeti aszfalt úton is megközelíthető.

36. Tihany

Tihany tömérdek látnivalóval büszkélkedik. Az ezeréves apátság mellett, szőlőtermő területek, a külső és belső tó, sziklába vájt barátlakások és fajgazdag erdő a Balaton mellett várja az idelátogatókat. Itt van a Balaton egyik legkisebb festői strandja is (a Sajkodi). Van itt Ciprián forrás, őslevendulás, gejzírmező de sajnos a híres visszhang már nem nagyon hallható, részben a területre épült házak és a növényzet miatt. Érdemes ellátogatni a rév környékére is, a hangulatos ősfás környezet és a tó látványa feledtetheti a múlt vagy a jelen nehézségeit, legalábbis egy időre.

37. Tiszavirágok

Tiszavirágok egyedül itt vannak Európában a Tiszában, 2012-ben a Dunán is megjelentek. A Tiszavirág lárvája 3 évig él a folyó iszapjában míg pár órára kirepül hogy párosodjék. A jelenség általában csak egy napig látható ugyanazon a helyen. Általában délről Szeged környékéről indul az esemény és Északra halad, általában Juniusban.

38. Busójárás Mohács

A Februári mohácsi busójárás nagyon jellegzetes esemény. A maszkokba öltözött sokácok (horvátok) elkergetik a telet, vagy a törököt. Állítólag a törököt, bár ez vitatott, mert a Törökök kivonulása után költöztek ide a sokácok, egyes források szerint. Az esemény általában 6 napig tart, és ” idegen busók ” ( nem UFO ) is megjelennek Szerbiából, Horvátországból és Lengyelországból.

39. Bük vagy Bükfürdő

Bük az egyik legnépszerűbb gyógyfürdő ma Magyarországon. 5200 m2 vízfelület, 32 medence, modern szaunák, sportpályák, pihenőfelületek. A környék se kutya: Kőszeg, Sárvár, Szombathely. Sopron és a Fertő tó sincs messze, ha már idáig utazunk.

40. Gundel palacsinta

A rumos diós étcsokoládéval készülő Gundel palacsinta igaz magyar különlegesség. Legalább egyszer érdemes kipróbálni. A diót nem kell mind apróra darálni. Kell hozzá még vaj, tej, cukor, tejszín, mazsola és kandírozott narancshéj. Állítólag az eredeti recept szerint nem kell meggyújtani. Csakis étcsokoláde javallott az elkészítéséhez.

41. Zalakaros

Zalakaros is az egyik nagyon kedvelt fürdőhelyünk. Rengeteg medence, szolgáltatás és változatos programok várják a pihenni kikapcsolódni vágyókat. A 2000 méter mélységből feltörő 96 C fokos víz a legjobb gyógyvizek egyike. Az alkáli hidrogénes víz tartalmaz jód, bróm, kén és fluor vegyületeket / ionokat is. E mellett van még 53 C fokos termálvíz is.

42. Pick téliszalámi

A Pick téliszalámit nem kell bemutatni, inkább csak megenni. Régebben a téliszalámit csak télen lehetett elkészíteni. Nagyobb sertések húsát és szalonnát használnak hozzá, amelyet bükkfával füstölnek, titkos fűszerkeverékkel vegyítenek, majd érlelik amikor nemespenész képződik a szalámin. A penész a foszfátokat és cukrokat kinyeri a szalámiből, ezzel egyszersmint mikrobiológialag stabillá is teszi azt. A titkos receptet csak a szalámimester ismeri. Régebben vizet használtak a hűtéshez, ma már fejlettebb technológiák is elérhetőek.

43. Egerszalók sódomb

Egerszalók a sódomb mellett termálfürdőjéről is híres. A viszonylag új wellness hotel népszerű mint a hazai, mint a külföldi turisták körében. Egerszalókon kellemes környezet, béke, tiszta levegő várja a pihenni vágyókat, valamint van itt több horgásztó is.

44. Unicum

Az Unikum keserű likőr Hungarikum. A receptet Zwack János és társa 1883-ban szabadalmaztatta. Egyébként az Unikum főleg gyógynövényekből készül. Érdekesség hogy a céget államosították de az államnak hamis receptet adtak, és az igazi recept alapján Olaszországban gyártották a főleg aperitifként fogyasztott italt. Később a céget visszavásárolták az államtól.

45. Ócsai láperdő

Az Ócsai láperdő az egyik különleges termnészeti értékünk. Az Ócsai láperdő Budapesttől déli irányban kb 25km-re található. A láperdő Ócsán túl Bugyi felé található, az útról tábla jelzi a megközelíthetőséget. Az Ócsai láperdő sajnos nem mindig van víz alatt nedves állapotban. Az Ócsai láperdő látogatható a Selyem réti tanösvényen. Érdekes látvány a bugyborékoló vízzel borított erdő. Kb 2-3km a láperdőben az övényen megtett séta után jutunk a Selyem rétre. Út közben láthatunk vadetetőt, ha szerencsénk van különböző vadakat és madarakat. Ha van víz sár is van úgyhogy valamilyen megfelelő lábbeli javasolt.

46. Dobostorta

A Dobos torta is Hungarikum, Dobos C. József budapesti cukrászmester készítette el először 1884-ben. A torta nagy sikerré vált. A receptet féltve örizte, a recept lényege a csokoládés vajkrém volt, amit addig nem nagyon ismertek. Mielőtt visszavonult átadta a receptet a Fővárosi cukrász egyesületnek, amit azután bárki használhatott.

47. Keszthely Festetics Kastély

A Keszthelyi Festetics kastély az egyik legszebb Barokk Kastély Magyarországon. A Horvát származású grófi majd hercegi Festetics család a 17. századtól Magyarországon él. A Georgikont, Európa első mezőgazdasági főiskoláját, a család tagja I. György alapítja meg. A Kastélyban koncerteket és egyéb rendezvényeket is tartanak.

48. Fertődi Kastély

A másik (vagy egyik) legjelentősebb Barokk, rokokó stílusú kastély Magyarországon a Fertődi Eszterházy kastély. A káprázatos kastély 1720-1766 között épült. A kastély Magyarország fő kulturális központjának számított a 18. században, többek között a zeneteremnek, és a herceg szolgálatában álló Joseph Haydn-nek köszönhetően. A kastélyban 126 szoba van, és az épületek egy zárt udvart vesznek körül, és a kastély körül francia parkot alakítottak ki. A település korábban Süttör falu volt, de a kastély Sarródhoz tartozott, amelyből később lett Eszterháza illetve Fertőd. Eredetileg egy vadászkastély állt itt ami át lett alakítva a Hercegi kastéllyá.

49. Szegedi Szabadtéri színpad

A Szegedi Dóm téren megrendezésre kerülő különböző darabok Magyarország legnagyobb szabadtéri színházi eseményének számítanak. Az első előadásokat 1931-ben rendezték. Az ötlet Juhász Gyulától származik. 1939 és 1959 között nem voltak előadások. 2015-ben Verdi Opera és Shakespeare is az előadások között szerepel.

50. Parlament Budapest

A Dunaparton álló Magyar Parlament vagy Országház épülete a világon a 3. legnagyobb hasonló célú épület (Európában a 2.). Az Országház 691 szobából áll és itt őrzik a Magyar Koronát. Magassága 96m méretei: 268 x 123m. 1885 és 1904 között épült. 1987-től Unesco Világörökségi helyszín. Az épületet Steindl Imre tervezte.

51. Opera Budapest

A Magyar Állami Operaház Ybl Miklós által tervezett épülete az Andrássy u 22. szám alatt található. Az épület neoreneszánsz stílusban épült. A Belső terek festésében neves festőművészek is közreműködtek, mint Székely Bertalan, Lotz Károly és Than Mór. Az Operaházat 1884-ben nyitották meg. Többek között az épület igazgatója Gustav Mahler is volt. Az Erkel színház is az intézményhez tartozik, itt is adnak elő operákat.

52. Gulyásleves

A Gulyásleves igazi magyar jellegzetesség. Az eredeti gulyáslevest a pásztorok főzték, marhahúsból. Finom is az. De egy babgulyás sem rossz, egy kis tejföllel és csülökkel.

53. Szegedi paprika

A Szegedi paprika világhírű. Szegeden a paprikamúzeumban lehet érdekességeket megtudni a paprikáról. A magyar konyha nagyban a paprikára és a vöröshagymára épül.

54. Makói vöröshagyma

Makó híres a vöröshagymáról, még a gyógyfürdőt is hagymatikumnak hívják.

55. Vecsési káposzta

A Vecsési káposzta is jóhírű, bár nem tudom termelnek e egyáltalán még Vecsésen káposztát.

56. Zsolnay porcelán

A Pécsi Zsolnay porcelánmanufaktúrát Zsolnay Miklós alapította. A porcelán mellett építészeti kerámiát, többek között az Iparművészeti múzeumon látható zöld tetőfedést is a Zsolnay készítette. Az Eozint is a Zsolnay használta először. 1873-ban a Bécsi világkiállításon Ferenc József renddel tüntették ki a Zsolnayt, és bronzérmet is szerzett. Érdemes Pécsett például a Zsolnay kutat megnézni, amelyeket a Zsolnay készített eozinból a városnak.

57. Herendi porcelán

A Herendi porcelánmanufaktúrát 1826-ban Stingl Vince alapította. A vállálkozás kéménycserép előállításával foglalkozott, de gyártott porcelánt is. Később Fischer Mór megvásárolja a manufaktúrát. A Herendi porcelán számos díjjal büszkélkedhet a különböző világkiállításokról. A Londoni világkiállításon például Viktória királynő rendel egy virágos-lepkés mintás készletet. A tulajdonos Fisher Mór előbb nemesi címet kap, majd udvari beszállítóvá nevezik ki. A Herendi porcelánmanufaktúra a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrája.

58. Matyó népművészet

A Matyó népművészet Mezőkövesdhez és a környékéhez kötődik. A leghíresebbek a népviselet és a hímzések. Mezőkövesden van egyénként a Zsóry fürdő és a mezőgazdasági gépmúzeum is. A Zsóry fürdő kénes vize szívbetegeknek ajánlott. A fürdő egyébként nevét Zsóry Lajostól kapta, akinek a területén találták a gyógyvizet. (1983-ben nyilvánították gyógyfürdővé.)

59. Zempléni erdők

A Zempléni erdők Magyarország különleges természeti értéke, számos ritka állat-, madár-, és rovarfaj otthona. A környéken több vár is található Füzéren, Boldogkőn és Regécen.

60. Bory Kastély Székesfehérvár

A Székesfehérvári Bory vár, Bory Jenő építészmérnök és szobrászművész munkája. Az épület jelenleg múzeumként üzemel. Bory Jenő a váron kívül több híres szobrot is alkotott, többek között Eszterházán a Haydn szobrot. Az eredetileg lakócélból, 1912-ben vásárolt épületben számos szobor és festmény tekinthető meg. Bory Jenő feleségével együtt Székely Bertalan tanítvány volt. A vár magassága 30m és számos tornya van, van benne 3 műterem, harminc kisebb nagyobb helyiség. Cím: 8000 Székesfehérvár Mária Völgy u 54.

61. Jaki Templom

A Jáki templom Román stílusban épült a 13. században. Az eredeileg bencés apátságnak helyet adó épület hatalmas méretű (38 x 20.5m és a tornyok 36m magasak), Budapesten a Vajdahunyad várban lévő templom bejárata a Jáki templom utánzata.

62. Noszvaj barlanglakások

Noszvajon Eger közelében érdekes barlanglakások találhatóak. 1930-ban 70 ilyen lakás volt a riolittufa sziklába vájva, az első ilyen lakások az 1800-as években alakulhattak ki. Noszvajon van egyébként a DeLaMotte kastély is, amely 25 holdas kerttel van körülvéve, és csak szakvezetéssel látogatható április 1-től November 3-ig. Afféle miniatűr kastély, a 18. században épült barokk, copf stílusban.

63. Taródi Vár Sopron

A Taródi várat Sopronban Taródi István saját kezűleg építette 1959 és 2010 között. A várba 150-200 vasúti kocsi mennyiségű követ hordott be nagyrészt egyedül illetve alkalmi segítséggel és a fiaival. A munkát reggel kezdte és munkaidő után 9-10 óráig folytatta. A Lővérekben elhelyezkedő vár alapterülete 4300 m2, és a legmagasabb torony 20 méter magas. A vár kertje is különleges, egzotikus növényekkel.

64. Tési szélmalmok

Tés a Bakony legmagasabban fekvő települése, 459m tengerszint felletti magasságban. A malmok ipartörténeti ritkaságnak számítanak a nagyobbik malom 4 mázsa gabonát tudott megőrölni, a kisebb csak ennek a felét. A szerkezet ma is működőképes. Tés, Táncsics utca 20.

65. Szilvásvárad Szalajka völgy

Szilvásvárad az egyik legkellemesebb kirándulóhely hazánkban. A festői szépségű Szalajka völgyet a vízeséssel, barlangokkal, tavakkal, kár lenne kihagyni. Télen vagy nyáron mindenképpen szép és kellemes vidék.

66. Monostori erőd Komárom

A Komáromi monostori erőd egy nagyon érdekes építmény. Korábban az átfogó Komáromi erődrendszer tagja volt, amelybe több erőd, illetve a Duna túldalán várak tartoznak. Rendkívül erős erődrendszernek számított a Komáromi. A bal parton a Monostori a Csillag és az Igmándi erőd alkották az erődrendszert. Az építmény (Monostori erőd) méretei lenyűgözőek. Később Orosz fegyverraktárként használták. Az épületek alapterülete 25,680 m2. Több filmet is forgattak itt. Az épületben 640 helyiség van. Több rész földdel fedett, és vannak földalatti részek is.

67. Ipolytarnóc megkövesedett fa

A 100m hosszú, 8m kerületű megkövesedett fa az első ősmaradvány Ipolytarnócon. Ez a világ legnagyobb ismert megkövesedett fenyő féléje. A maradványokat a vulkán konzerválta, és a patak mosta ki a vulkáni kőzetből. Az itteni kövületek 17-23 millió évesek.

68. A Mátra

A Mátrában található Magyarország legmagasabb pontja a Kékestető (1014 m). Ezenkívül a Mátra egy rendkívül impozáns hely, rengeteg vízfolyással, szép kilátással, várakkal fenyvesekkel.

69. A Fertő tó kultúrtáj

A Fertő tó a legnyugatibb sekély vizű sztyepp-tó Európában. Nem mindenütt lehet lejutni a vízhez. A tó nagyobb része Ausztriához tartozik, ahol több strand is van.

70. Sárospatak

A Bodrog partján elhelyezkedő Sárospatakon többféle látnivaló várja az idelátogatókat, van itt Vár, Gyógyfürdő, Rákóczi Múzeum, a közelben tengerszem, erdők, természeti területek.

71. Debrecen virágkarnevál

Debrecen híres eseménye az Augusztusi virágkarnevál, mikor szekereket díszitenek fel milliónyi virággal, amelyekkel masíroznak a Fő utcán.

72. Hajdúszoboszló termálfürdő

A Hajdúszoboszló hazánk és Európa legnagyobb termálfürdője. Rengeteg medence, gyógyvíz és szolgáltatás várja az ide érkezőket.

73. Őrség

Az Őrség egy érdekes vidék. Itt megmaradt a falusi ősi természetes életforma harmóniában a természettel. Az Örség nyugaton a Szlovén és Osztrák határ mellett található.

74. Gyulai vár és várfürdő

A Gyulai vár az egyik legépebben megmaradt téglavárunk. A nagy területű gyógyfürdő és a kellemes város nyugodt pihenést biztosít az ideérkező pihenni vágyó turistáknak.

75. Szigliget

Szigliget a Balaton Északi partjának egyik gyöngyszeme. A várból pompás kilátás nyílik a tóra és környezetére. Itt van az Eszterházy Kastély / alkotóház is, amely inkább egy nagy kert mostanság.

76. Balatonfüred

Balatonfüred az egyik nagyobb központja a térségnek, igazi üdülőhely már régóta, nagyon kellemes környezet, festői kilátás, az Anna bál, és Kékszalag vitorlásverseny teszi még hangulatosabbá az ittlétet. Van Aquapark, élményfürdő csúszdapark is itt.

77. Sárvár Vár és gyógyfürdő

Sárvár az egyik kedveltebb városunk, van itt gyógyfürdő és Vár is. Sárvár a Rába folyó partján fekszik és rengeteg erdő is van errefelé. Ezenkívül csónakázó tó, arborétum is van itt.

78. Sümegi vár

Sümeg fő nevezetessége a Sümegi vár. A vár jobb állapotban van mint a hazai váraink többsége. Különböző várjátékokat is rendeznek. Egy kellemes napot el lehet tölteni itt, például egy Balatoni nyaralás keretében, sajnos a tóra nem lehet innen rálátni.

79. a Dunakanyar

A Dunakanyar tömérdek történelmi, kulturális, és természeti kincset rejt. Van itt sziget barlang hegy erdő vár és még ki tudja mennyi érdekes dolog egy turistának. A Duna ezen szakasza rendkívül egyedi nincs ilyen ehhez hasonló sehol, a delta még egy hasonló rész. Bizonyos részeken kerékpárút is van.

80. Szigetköz

A Szigetköz a Duna és a Mosoni duna között helyezkedik el, területe 375 km2, Magyarország Északnyugati sarkában. A terület kiemelt növény és állatvilággal rendelkezik. Az életet a folyó határozta meg, és sokan ebből éltek. Régebben itt még aranyat is mostak, és voltak vizimalmok is.

81. Nagycenk

Nagycenk Széchenyi István faluja, az ország nyugati felében található. Nagy hatással volt rám milyen lelkeséssel beszélt annak idején osztálykiránduláson kisiskolás koromomban a épület idegenvezetője Széchenyiről. A Széchenyi Kastély a Hársfasor és a Mauzóleum Nagycenk nevezetességei, valamint az Ybl Miklós által tervezett templom is.

82. Baláta tó

A Baláta tó az egyik megmaradt mocsaraink egyike. A Baláta tó kiemelt nemzetközi jelentőségű vizes élőhely (Ramsari egyezmény). A tó Somogy megyében található Szenta és Kaszó között. A területen él a keresztes vipera, és több védett madár is fészkel itt. A sok érdekes növény közül az aldrovanda (rovaremésztő növény) a legértékesebb.

83. Márévár völgy

A Márévár völgy a Mecsekben található, itt vették fel többek közt az Egri csillagok című film egyes jeleneteit. A völgy fölött található a Márévár romja, Magyaregregy határában.

84. Kis Balaton

A kis Balaton korábban a Balaton öble volt, később a vízszintet lejjebb engedték. A kis Balaton sekély vízű, nagy élővilágnak ad otthont és a Balatonba érkező Zala folyó vizét is tisztítja.

85. Hegyestű

A Hegyestű geológiai bemutatóhely a Káli medencében helyezkedik el, a névadó hegy 337m magas. Az északi részen bánya volt. A bányafalról az egykori, több millió évesre becsült vulkán belseje látható. Az egyik legszebb panoráma a Balaton felvidékről itt látható.

86. Kékkút

Kékkút szintén a Káli medencében helyezkedik el, itt található a Káli medence legrégebbi zsúpfedeles lakóháza. A másik híressége Kékkútnak a meszes, földes ásványvíz.

87. Feszty körkép

a Feszty körképet Feszty Árpád és még jónéhány segítője festette. Az 1600m2 felületű kép ( A Magyarok bejövetele ) eredetileg a Budapesti Városligetben volt kiállítva egy kör alaprajzú épületben ( Rotunda ), később került Ópusztaszerre.

88. Szabolcs

Szabolcs egyik nevezetessége a háromszögalakú földvár (337 x 225 x 387m), régebben a Tisza körbeölelte a várat. A vár nagyrészt földből és fából épült a 10. században.

89. Turistvándi

Túristvándi egy rendkívül szép természeti környezetben levő kis település. A falu a Túr folyó partján található. Van itt egy vizimalom ami ipartörténeti műemlék.

90. Abaliget

Abaliget leginkább a barlangjáról híres, de van itt horgásztó, csónakázótó
és denevérmúzeum is. Abaliget Pécstől nem messze a Mecsekben található.

91. Szombathely Romai kori emlékek

Szombathelyen az Ókorban Savaria néven volt település. A Város alatt most is rengeteg igen értékes régészeti lelet található.

92. Kiskunsági szikes tavak

A Kiskunsági szikes tavak Magyarországon rendkívül értékes vadvilágnak adnak otthont. Nyáron a tavak egy része kiszáradhat.

93. Irottkő

Az Irottkő natúrpark a Nyugati határszélen jelentős természeti, tájképi és kulturális értékkel büszkélkedhet, ide tartozik többek között Kőszeg is. Van itt erdő, vizimalom, pincesor, 884m magas kilátó és Szent Vid kápolna is. Egyszóval ide mindenképp érdemes ellátogatni.

94. Barcsi ősborókás és Somogyi erdők

A Barcsi ősborókás bár Barcsinak nevezik, sosem volt Barcson, van Barcson viszont egy uj gyógyfürdő, szép Dráva part, és kellemes nyugalom. A környező területeken rengeteg erdő van, igazi vadregényes vidék. Érdemes Szigetvárra is ellátogatni, ahol szintén új gyógyfürdő és a történelmi Vár található.

95. Zalaszántó

Zalaszántó egy érdekes helyszín a falusi turizmus híveinek, többféle látnivalóval büszkélkedhet. Hévízhez van közel. Elöször is van itt vizimalom, ahol bemutatják a malom működését és történetét is, Buddhista sztúpa, szép erdők, és mézeskalács ház is.

96. Somogyvár

Somogyvár többek közt az itt található Széchenyi kastélyról híres. A Kastélyt 24 hektáros kert veszi kerül, ahol több ritka növény többek között például Mammutfenyő is található. Tiszta vizű forrás ( Szentesica ) is ered itt, amelynek korábban varázserőt tulajdonítottak. De van itt például tojáspatkolás is.

97. Salföld

Salföld a Balatontól Északra, a Káli medencében helyezkedik el, Veszprém megyében. A kőtenger a falu határig tart, de van itt a különleges geológiai képződményeken kívül Természetvédelmi major, Pálosrendi kolostor, lehet itt lovasbemutatót látni. A hely különlegessége hogy megmaradtak a népi építészet elemei és formavilága, és a környék is nagyon festői.

98. Nádasdladány

A Székesfehérvár és a Balaton között elhelyezkedő Nádasdladány fő nevezetessége a Nádasdy kastély. A szép kastély skót és angol minták alapján épült 1880 körül. Az épületet később Linzbauer István tervei alapján bővítették / építették tovább. A belsőt illetően a faragott márványkandallóval ellátott Ősök csarnoka és a faragott bútorzatú könyvtár a legérdekesebb. A kastélypark is rendkívül kellemes. A kastély ingyenesen látogatható információink szerint.

99. A Cuha patak völgye

A Cuha patak a Bakony központi részén található.
A Cuha patak völgye a kisvasúttal különleges természeti értékünk. A legszebb rész Porva-Csesznek és Vinye között található.

100. Szatmárcseke

Szatmárcseke a csónakalakú fejfás temetőről és a Kölcsey kúriáról híres település Szabolcs Szatmár megyében.

 Posted by at 8:12 du.