Látnivalók Magyarországon – Abouthungary.net

 

Abouthungary.net

látnivalók magyarországon

Mi látható a képeken?

Badacsony, Keszthely, Abádszalók, Szigliget
Szentendre, Kolon tó, Palatinus strand Margitsziget, Parlament Budapest
Fonyód, Lakitelek, Karcag, Lillafüred
Gyurgyalag, Zebegény, Alcsút arborétum, Fertő tó

Hazai Világörökségi helyszínek

Magyarország 8 Unesco Világörökségi helyszínnel rendelkezik (2014).
A helyszínek a következőek :

1. Aggteleki barlangrendszer

Látnivalók Magyarországon
The Aggtelek és a Szlovák Karsztrendszer egy geológiai egységet alkot, amely a legnagyobb barlangrendszer Közép Európában. A barlang mészkőből formálódott, kb 2 millió évvel ezelőtt kezdett kiformálódni. A teljes barlangrendszer körülbelül 56,000 hektár területen helyezkedik el, és 200 kisebb nagyobb barlangból áll. A leghosszabb barlang körülbelül 25 km hosszú, ez a Baradla barlang.

2. Budapest

Látnivalók Magyarországon
Budapest több világörökségi helyszínnel is rendelkezik: a Budai Vár, az Andrássy út és a Dunapart látképe is ide tartozik. A város elhelyezkedése egyedülálló, ezzel az idelátogató külföldi és belföldi turisták is egyetértenek. A Világörökségbe beletartozik – csak hogy párat említsünk – just to name a few – a híres, szép Parlament épülete; a Mátyás Templom a Várban ahol Magyar Királyokat koronáztak és ahol házasodtak. A Gresham Palota; a Gellért Fürdő és négy híd a Duna felett.

3. Hollókő Ófalu

Látnivalók Magyarországon
Hollókő Észak Magyarországon helyezkedik el, nem túl messze Budapesttől, körülbelül 1 órányi autóúttal érhető el. Hollókő az első hazai Világörökségi helyszín, 1987-óta tartozik az Unesco Világörökségi helyszínek közé. Az egyedüli a Világörökségi helyszínek között falu kategóriában, ami azért kimondottan nagy elismerésnek számít.

4. A Hortobágy

Látnivalók Magyarországon
A Hortobágyi Nemzeti Parkot 1973-ban alapították, elsőként az országban (Azóta még 9 új Nemzeti Park van). A körülbelül 80,000 Hektár sík terület Europában unikumnak számít. Ez a kultúrtáj évszázadok, vagy évezredek óta pásztorok által formált, és ma is az ember és a természet harmónikus kapcsolatának példája. A nem túl érdekesnek látszó terület komoly természeti értékekkel rendelkezik és kikapcsolódásnak is érdekes.

5. Fertő tó környezete

Látnivalók Magyarországon
A Fertő tó Északnyugat Magyarországon található Sopron közelében, amely a légnépszerűb célpont a környéken. A tó körülbelül 20,000 éves, a harmadik legnagyobb állóvíz Közép Európában. A nagyobb része az Osztrák oldalon van, a Magyar oldal 80%-a náddal borított. Ez a legnyugatibb sztyepptó Európában. Nemcsak a tó hanem a környezete is a Világörökség része.

6. Pécs Ókeresztény sírkamrák

Látnivalók Magyarországon
Pécs különleges éghajlattal rendelkezik, kissé Török, kissé Mediterrán város hazánkban. Pécs a Mecsekben található, nagyon szép hegyekkel, erdőkkel, tavakkal, barlangokkal körülvéve.
Az itt talált Ókeresztény sírkamrák a legjelentősebb leletek Európában, a Rómában talált leleteken kívül. Ezeken kívül Pécsett rengeteg érdekes múzeum és képtár is van. A Pécsi állatkert a Misina hegyen található a TV torony alatt, ahonnan szép kilátás nyílik még a távolabbi területekre is.

7. Tokaj bortermő vidék

Látnivalók Magyarországon
Tokaj Északkelet Magyarországon található, azért sokan nem gyakran jutnak el ide, pedig érdemes idáig utazni. A speciális mikroklíma teszi lehetőve a különleges desszertbor, az Aszú készítését. A borok királya, a királyok bora így nevezte 14. Lajos a Tokaji Aszút. Tokajnál folyik a Bodrog a Tiszába, mindkét folyó gyönyörű és gazdag élővilággal rendelkezik. A Bodrog a vizitúrák egyik legkedveltebb helyszíne.

8. Az Ezeréves Pannonhalmi Apátság

Látnivalók Magyarországon
A Pannonhalmi apátság a Dunántúlon helyezkedik el Győrtől Délre. A szerzetesek még mindig itt élnek a dombon és a hagyományos középiskola is üzemel. Található itt arborétum, bortermő terület, étterem, de az igazi érték az apátság kulturális, történelmi és vallási vonatkozásaiban található. A 19. századi könyvtárteremben például 400,000 könyv van, közte igazi ritkaságok is találhatóak. A domb lábánál egy halastó van, ahol állítólag rétisast is lehet látni (Nekem még nem sikerült).

 Posted by at 11:36 de.